AcasăȘTIRI EXTERNEImpactul războiului și banii publici. UE înăsprește politica fiscală

Impactul războiului și banii publici. UE înăsprește politica fiscală

Miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogrup) intenționează să înăsprească regulile fiscale în 2023, după trei ani de injecții de miliarde de euro în economie, din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, au luat în calcul să pompeze mai mulți bani dacă va fi necesar, în contextul războiului din Ucraina.

„Fundamentele economiei zonei euro sunt solide. Totuşi, incertitudinile au sporit semnificativ. Impactul economic al invaziei Ucrainei de către Rusia încă este evaluat şi se adaugă riscurilor provocate de perturbările din lanţurile de aprovizionare, de preţurile mai ridicate ale energiei şi de inflaţie, care a rămas la un nivel ridicat mai mult decât se estima anterior”, se arată în comunicatul miniștrilor din cele 19 țări care impart moneda euro.

Prevederile Pactului de stabilitate şi creştere – care limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB – au fost suspendate începând din 2020 pentru a oferi guvernelor o marjă de manevră mai largă în lupta împotriva pandemiei.

Odată ce economiile europene au revenit pe creștere, regulile bugetare vor fi introduse la începutul anului viitor, chiar dacă vor suferi unele modificări în urma noilor realități ale UE: nivelul ridicat al datoriei publice și necesitatea unor investiții publice majore în sectoarele de producție și servicii.

Guvernele UE trebuie să fie pregătite să restabilească sprijinul pentru economie cu bani publici, în funcţie de dificultăţile aduse de războiul din Ucraina, subliniază Comisia Europeană.

Oficialii au convenit că statele cu un nivel ridicat al datoriei, cum ar fi Italia sau Grecia, ar trebui să se concentreze pe reducerea datoriei, iar cele cu un nivel scăzut să se concentreze mai mult pe investiţii.

Inflația în zona euro este stabilită în medie la 5,1% pentru acest an, cu mult peste ținta de 2% a Băncii Centrale Europene.

author avatar
Radu Jacotă Redactor