AcasăȘTIRI EXTERNEImpactul războiului: cel mai scump grâu din 2008

Impactul războiului: cel mai scump grâu din 2008

Preţul grâului a crescut luni cu 7,2% la bursa de cereale de la Chicago, cel mai ridicat nivel din martie 2008, ajungând la 12,60 dolari per bushel, din cauza îngrijorării că livrările globale vor fi întrerupte până la rezolvarea conflictului Rusia-Ucraina.

Preţul porumbului înregistra  un avans de 2,7%, iar la soia de 2,05%, ambele cotaţii fiind la cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi al seminţelor oleaginoase.

„Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia”, a declarat un trader european pentru Reuters.

Vânzările de grâu rusesc au scăzut semnificativ din cauza închiderii porturilor, a lipsei navelor dispuse să meargă în porturile ruseşti şi a impactului sancţiunilor.

Porturile ucrainene rămân închise iar comercianţii nu vor cumpere grâu rusesc, din cauza sancţiunilor, astfel încât cumpărătorii caută alţi furnizori. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna trecută iar tendinţa va continua.

Există temeri că unele ţări vor introduce restricţii la export pentru a opri dispariţia propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că preţurile vor creşte şi mai mult.

 “Invazia Rusiei în Ucraina va produce o lovitură catastrofală aprovizionării globale cu alimente”, avertizează Svein Holsether, directorul producătorului norvegian de îngrășăminte Yara International.

Având în vedere că lanțul global de aprovizionare cu alimente este deja vulnerabil la șocuri, războiul va crește insecuritatea alimentară în țările mai sărace. Costul îngrășămintelor va rămâne ridicat pe fondul creșterii prețurilor gazelor, dar această situație nu va face decât să se înrăutățească, a precizat el.

În total, 25% din aprovizionarea europeană de azot, potasiu și fosfat – ingrediente vitale în îngrășăminte, care permit creșterea plantelor și a culturilor – provine din Rusia.

Cu jumătate din populația lumii primind hrană „ca urmare a îngrășămintelor”, Holsether estimează că lipsa de aprovizionare cu aceste produse ar scădea randamentul agricol cu 50%.

“Războiul din Ucraina este o catastrofă absolută și pentru agricultură. Hrana, combustibilul și costurile de transport vor crește vertiginos”, a spus David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
187 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger