AcasăȘTIRI EXTERNE„Imigrație necontrolată”. Danemarca oferă Lituaniei 15 km de sârmă ghimpată cu lame...

„Imigrație necontrolată”. Danemarca oferă Lituaniei 15 km de sârmă ghimpată cu lame tăietoare

„Imigrație necontrolată”. Danemarca oferă Lituaniei 15 km de sârmă ghimpată cu lame tăietoare

La Copenhaga, guvernul social-democrat, care a fost ales în 2019 cu promisiunea unei politici migratorii ultra-restrictive, apără construcția de garduri la granițele Europei.

Cincisprezece kilometri de sârmă ghimpată. Acesta este darul generos al Danemarcei pentru Lituania: o contribuție, desigur, modestă raportată la scara celor 500 de kilometri de gard pe care statul baltic îl instalează la granița sa cu Belarus, pentru a împiedica migranții să intre pe teritoriul său.

„Zero solicitanți de azil”

Dar o contribuție simbolică din partea regatului scandinav, al cărui prim-ministru social-democrat, Mette Frederiksen, aflat în funcție din 2019, și-a stabilit obiectivul de a ajunge la „zero solicitanți de azil”.

La 28 septembrie, ministrul său pentru Imigrație, Mattias Tesfaye – el însuși fiul unui refugiat etiopian – a călătorit în Lituania pentru a se întâlni cu ministrul de Interne, Agne Bilotaite. A profitat de ocazie pentru a merge și a inspecta gardul.

Sârma ghimpată trimisă de Danemarca nu este una clasică, ci un model special, de tip acordeon, acoperit cu lame asemănătoare unui aparat de ras, care poat provoca răni fatale, scrie Le Monde.

„Nu putem primi tot Orientul Mijlociu”

În 2015, același tip de sârmă ghimpată le-a întins în grabă Ungaria lui Viktor Orban împotriva Serbiei: un zid anti-migranți criticat atunci puternic în Europa. Șase ani mai târziu, Mattias Tesfaye a declarat la TV2 că criticile împotriva Budapestei nu sunt „corecte” și că, în fața „imigrației necontrolate” , gardul era o soluție „de bun simț”.

În treacăt, ministrul danez a mulțumit Vilnius-ului pentru eforturile sale de a „proteja granițele Europei și NATO”.

ONG-ul Amnesty International a acuzat guvernul danez că face dovada „negării realității” în fața crizei migratorii actuale. „Nu putem primi toți oamenii din Orientul Mijlociu și Africa care vor să vină aici”, a răspuns Andreas Steenberg, unul dintre liderii Partidului Social-Liberal.

author avatar
Tudor Borcea
250 afisari

2 COMENTARII

  1. Cum ?? Marii astia democrati din nordul Europei s-au trezit ??? Cand criticau Ungaria aveau impresia ca la ei n-o sa ajunga adoratorii lui Alah. Noua nu ne trebuie garduri, deoarece avem usile deschise de niste pazitori de granite pusi pe capatuiala. Imigrantii sant taxati si imprastiati prin tara la mila Domnului. Ce fac ??? Chiar nu intereseaza pe nimeni. Stie cineva cati sant, unde sant, ce fac ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger