AcasăȘTIRI EXTERNEImigrația. Joe Biden, în defensivă în fața primei crize majore din președinția...

Imigrația. Joe Biden, în defensivă în fața primei crize majore din președinția sa

Imigrația. Joe Biden, în defensivă în fața primei crize majore din președinția sa/ Foto:Facebook

 „Frontiera este închisă”: în defensivă și acuzat că a provocat afluxul a mii de migranți, guvernul lui Joe Biden încearcă pe toate fronturile să-și asigure capacitatea de a gestiona prima criză majoră a președinției sale.

Noul președinte al Statelor Unite a fost ales în special în  urma promisiunilor de a întoarce pagina crizei pademiei Covid-19 și a crizei economice ce a rezultat din aceasta.

Dar, la doar două luni de la sosirea la Casa Albă, Biden este acuzat de republicani, dar și de unii democrați, că a creat o breșă la granița cu Mexicul și că este acum prizonierul unei crize migratorii, pe care refuză să o numească.

„Vom expulza toate familiile, vom expulza toți adulții care vin singur”, a insistat, duminică, ministrul Securității interne, Alejandro Mayorkas, care a repetat acest mesaj la patru posturi tv americane. „Frontiera este închisă”, a insistat el.

Mayorkas, primul hispanic responsabil cu politica migratorie americană, a recunoscut la mijlocul acestei luni, că la frontiera SUAMexic era de așteptat un aflux istoric de migranți, cel mai mare din ultimii 20 de ani.

Însă el se află sub focul criticilor în urma apelului inițial adresat migranților din America Centrală să nu vină în Statele Unite „deocamdată” pentru a da administrației Biden timp pentru „reconstruirea” sistemului migratoriu, „dezmembrat” de fostul președinte Donald Trump.

Trump: Au stricat un sistem care funcționa

„Tot ce trebuiau să facă era să mențină pe pilot automat un sistem care funcționa bine”, a comentat Donald Trump, apărându-și propria politică migratorie.

„În schimb, în ​​doar câteva săptămâni, administrația Biden a transformat un triumf național într-un dezastru național”, a adăugat Trump, într-un comunicat.

Aleșii democrați din Texas, un frontalier cu Mexic, au deplâns, de asemenea, mesajul guvernului.

Și mai mulți migranți, intervievați de AFP după sosirea lor, au confirmat că au fost motivați parțial de promisiunea lui Joe Biden cu privire la o politică migratorie mai „umană”.

Biden: Nu veniți în SUA, nu veniți!

Joe Biden și-a exprimat, de asemenea, intenția de a se deplasa la frontiera cu Mexicul și a indicat că guvernul său va insista asupra mesajului său prin care solicită migranților să nu încerce să ajungă în Statele Unite.

„Vom face acest lucru și ne vom asigura că vom restabili ceea ce a existat înainte, adică aceștia pot rămâne acasă la ei și pot aplica din țara lor de origine”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Administrația democratică încearcă, prin urmare, să își corecteze mesajul, evitând totodată să vorbească despre o „criză” pentru a evoca doar „probleme la graniță”.

„Pot spune clar: nu veniți”, a lansat deja marți președintele către candidații la imigrație.

5.200 de copii izolați

Dincolo de afluxul de migranți, soarta copiilor izolați se află în centrul discuțiilor. Joe Biden s-a angajat să șteargă „o rușine morală și națională” moștenită de la predecesorul său, și anume separarea a mii de familii de migranți, dintre care unele încă nu au fost reunite.

Dar dacă copiii nu mai sunt separați de părinți, Statele Unite se confruntă cu sosirea unui număr mare de minori neînsoțiți și se luptă să explice cum intenționează să aibă grijă de ei. Aceștia, spre deosebire de adulți, nu pot fi trimiși imediat în țările de origine și trebuie luați în sarcina autorităților.

„Am luat decizia de a nu expulza copiii vulnerabili”, a reafirmat Alejandro Mayorkas, duminică, la CNN.

Mayorkas nu a negat numărul de 5.200 de copii deținuți în prezent în centrele pentru adulți de la graniță, cu mult peste vârful înregistrat sub președinția Trump.

Mai mult de 600 dintre aceștia se află acolo de mai bine de zece zile, în timp ce legea nu permite tranzitul lor decât pentru maximum trei zile.

Senatoarea democrată Chris Murphy a declarat, după ce a vizitat unul dintre aceste centre controversate, că „sute de copii” au fost „înghesuiți în camere mari deschise”.

„A trebuit să-mi înăbuș lacrimile când o fetiță de 13 ani a început să plângă”, în timp ce „a explicat cât de îngrozită era, fiind despărțită de bunica ei și fără părinții ei”, care se află în Statele Unite.

„Lucrăm zi și noapte pentru a muta acești copii din aceste centre de la graniță în adăposturile administrate de Ministerul Sănătății”, a asigurat Alejandro Mayorkas, subliniind încă o dată că a moștenit un sistem „devastat” de administrația Trump, scrie Boursorama.

„Am înființat trei noi centre săptămâna trecută”, „ne implementăm planul, este nevoie de timp, este dificil”, a recunoscut el, fără a oferi mai multe detalii despre acest „plan” și nici depre un calendar.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger