AcasăȘTIRI EXTERNEImigranți la granița SUA. Victorie a conservatorilor: Curtea Supremă menține măsurile lui...

Imigranți la granița SUA. Victorie a conservatorilor: Curtea Supremă menține măsurile lui Trump

Imigranți la granița SUA. Victorie a conservatorilor: Curtea Supremă menține măsurile lui Trump / Foto: printscreen

O măsură activată de Donald Trump, care blochează imigranții la granița cu SUA, a fost menținută de Curtea Supremă.

Această măsură extrem de controversată trebuia să se încheie miercuri, 21 decembrie.

Cea mai înaltă instanță din SUA, Curtea Supremă, a decis să mențină această măsură pusă în aplicare în martie 2020 de autoritățile americane, în numele luptei împotriva  Covid-19, care permite expulzarea solicitanților de imigrație, chiar și a potențialilor solicitanți de azil.

Titlul 42, câștigat de conservatori

Un ordin semnat de președintele Curții Supreme de Justiție, John Roberts, a suspendat miercuri eliminarea planificată a măsurii cuoscută sub denumirea Titlul 42.

În martie 2020, administrația fostului președinte Donald Trump a activat această măsură sanitară pentru a putea expulza fără întârziere potențialii imigranți opriți la frontierele terestre. Această măsură a fost imediată, nu a permis nici o cale de recurs legal și nu a prevăzut întoarcerea automată în țara de origine scrie Le Monde.

Inițial, măsura trebuia să ia sfârșit la 23 mai, dar un judecător din Louisiana a blocat ridicarea acesteia. La 15 noiembrie, un judecător federal din Washington, D.C., i-a ordonat președintelui Joe Biden să oprească expulzările în cadrul acestui program, iar ridicarea Titlului 42 a fost programată pentru luni înainte de miezul nopții.

Însă 20 de state conservatoare au depus luni un recurs de urgență la Curtea Supremă, cerând să blocheze decizia judecătorului federal. Cea mai înaltă instanță americană a fost de acord, în așteptarea unei decizii în acest caz.

Această măsură de sănătate publică a fost adoptată inițial în 1893 pentru a proteja Statele Unite de numeroasele epidemii de holeră și de febră galbenă care se manifestau la acea vreme. De atunci, a fost rar pusă în aplicare.

Potrivit activiștilor și experților în domeniul drepturilor omului, Titlul 42 reprezintă o încălcare a dreptului internațional. În special, aceștia consideră că este „inuman” să împiedici un potențial solicitant de azil să își depună cererea.

Aceștia susțin că sistemul actual nu face decât să încurajeze migranții să treacă ilegal frontiera și să își asume riscuri din ce în ce mai mari pentru a face acest lucru. În total, 557 de decese au fost înregistrate la frontiera cu Mexic în 2021, de departe cel mai mortal an de la începutul statisticii, în 1998.

author avatar
Tudor Borcea
194 afisari

3 COMENTARII

  1. Să le dea liber maimuțelor să năvălească. Ce, numai redușii de occidentali din Ioropa să primească babuini?

  2. Eu vreau sa emigrez cu avionul ilegal…..sa dau o tura pe la fostele World Trade Towers si pe urma sa aterizez pe peluza de la CasaAlba…….Aduc si niste vopsea lavabila roz…..o facem PinkPanther House

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger