AcasăȘTIRI EXTERNEImagini spectaculoase. Vulcanul Kilauea a erupt din nou - VIDEO

Imagini spectaculoase. Vulcanul Kilauea a erupt din nou – VIDEO

sursa foto: Team Bolt/Twitter (X)

Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt pentru a treia oară în acest an. Au fost surprinse imagini spectaculoase.

Vulcanul Kilauea a început să erupă duminică după-amiază, curgerile de lavă fiind în prezent limitate la zona craterului, a anunţat duminică Institutul Geologic al SUA (USGS), potrivit Reuters.

Agenţia de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Hawaii a scris pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, că erupţia „nu reprezintă o ameninţare de lavă pentru comunităţi”, deşi particulele vulcanice şi gazele pot crea probleme respiratorii pentru persoanele expuse.

Este unul dintre cei mai activi vulcani din lume

Erupţia a fost precedată de o perioadă de seismicitate puternică şi de „ridicarea rapidă” a vârfului, potrivit USGS. Agenţia a ridicat codul de culoare pentru aviaţie al Kilauea de la portocaliu la roşu, în timp ce evaluează erupţia, iar alerta vulcanică a trecut de la supraveghere la avertizare.

Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. E situat într-o zonă închisă a Parcului Naţional al Vulcanilor din Hawaii. Vulcanul a mai erupt în lunile ianuarie şi iunie ale acestui an.

În 2019, o serie de cutremure şi o erupţie majoră la Kilauea au dus la distrugerea a sute de case şi afaceri – amintește sursa citată.

 

author avatar
Andrei Coman