Un incident aviatic petrecut sub ochii a zeci de oameni, care urmăreau de la sol pregătirile pentru un show aerian, în Franța, a fost surprins în imagini. Înregistrări video cu momentul dramatic au apărut pe rețelele de socializare.
Două avioane militare s-au ciocnit în timp ce făceau pregătiri pentru un show aerian în Franţa, iar momentul a fost filmat de mai mulţi oameni care priveau de la sol acrobaţiile aeriene.
Piloții și un pasager au reușit să se catapulteze
Din fericire, cei doi piloţi care se aflau la manşele aeronavelor,precum şi un pasager s-au salvat după ce s-au catapultat, potrivit antena3.ro. Din câte au anunțat oficialii din cadrul forţelor aeriene franceze, aceștia au fost „găsiţi conștienţi” şi, deşi, au suferit mai multe răni în urma incidentului, leziunile nu le pun viaţa în pericol.
Two aircraft from a French aerobatic team collided mid-air, with their wings destroyed before plummeting vertically and exploding. The pilots ejected and survived, with one being transported to the hospital. #France #AerobaticTeam #MidAirCollision pic.twitter.com/3B9fvQ6QAS
— Bruce Lee (@gpwah123) March 26, 2025
Deux avions de la patrouille de France se sont crashés non loin de Saint-Dizier. Les pilotes ont eu les temps de s’éjecter apparemment @afpfr #avion #crash #patrouilledefrance #saintdizier #villiersenlieu @AlertesInfos pic.twitter.com/yFgjhRip5M
— ludovic barbier (@ludovicbarbier5) March 25, 2025
Două dintre cele șapte avioane tip Alpha Jet s-au ciocnit în aer
Incidentul aviatic a avut loc marţi după-amiaza, în jurul orei 15:40, în apropiere de Baza Aeriană 113, aflată în oraşul Saint-Dizier, din estul Franţei. Șapte avioane de tip Alpha Jet făceau pregătiri pentru un show aerian, iar la un moment dat două dintre ele s-au ciocnit în aer.
Momentul dramatic neprevăzut s-a derulat sub privirile a zeci de oameni care urmăriseră încă de la început, de la sol, acrobațiile aparatelor de zbor aflate în aer.
Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a reacționat, pe platforma X, la scurt timp după cele întâmplate. „Un accident în care au fost implicate două aeronave de tip Alpha Jet a avut loc în estul Franţei. Au fost mobilizate serviciile de urgență”.
Unul dintre aparatele de zbor implicate în incident s-a prăbuşit peste silozul unei întreprinderi de beton, situată în apropierea Bazei Aeriene 113. În urma impactului, s-a declanşat un incendiu, însă, din fericire pompierii au intervenit repede şi au reuşit să stingă flăcările, limitând extinderea focului.
Și încă un aspect important de precizat: din câte au anunțat autorităţile locale, niciun civil nu a fost rănit în urma incidentului.
Miza avioanelor de luptă: F-35 vs Saab Gripen, Eurofighter Typhoon și Rafale
Pe de altă parte, recent se aflase că „în Europa și în Canada se pune tot mai mult întrebarea dacă achizițiile costisitoare de armament de vârf ”Made In USA”, cum ar fi avionul F-35 Joint Strike Fighter, reprezintă încă o alegere strategică înțeleaptă pentru țările occidentale”.
„Pete Hegseth, secretarul american al apărării, a declarat că „realitățile strategice dure” împiedică SUA să se concentreze în principal pe securitatea Europei.
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă în cel de-al patrulea an, membrii NATO din Europa de Est dețin stocuri de arme din era sovietică care sunt interoperabile cu armamentul occidental.
Prin urmare, există plan pe termen lung pentru ca întreaga alianță să aibă platforme similare – prin înlocuirea vechilor avioane sovietice cu avioane occidentale, în special F-16 și F-35, transmite Associated Press.
(…)
Alternative europene
Saab Gripen, Eurofighter Typhoon și Dassault Rafale vor înregistra o creștere a vânzărilor dacă alte țări decid să renunțe la F-35.
Saab Gripen, fabricat în Suedia, semnificativ mai ieftin decât F-35, este utilizat de armatele Suediei, Republicii Cehe, Ungariei, Africii de Sud, Braziliei și Thailandei.
Eurofighter Typhoon face parte din forțele britanice, germane, spaniole și italiene. Este fabricat de un consorțiu de companii de apărare: Airbus, BAE Systems și Leonardo.
Dassault Rafale, fabricat în Franța, este utilizat de marina franceză și de forțele aeriene și spațiale franceze. Guvernele din Egipt, India, Qatar, Grecia, Croația, Emiratele Arabe Unite, Serbia și Indonezia au semnat toate contracte pentru Rafale.”
Citiți mai multe AICI: Miza avioanelor de luptă: F-35 vs Saab Gripen, Eurofighter Typhoon și Rafale
Ăștia să ne apere pe noi?