AcasăȘTIRI EXTERNEImagini apocaliptice din Beirut! Jumătate de oraș, o ruină! 300.000 de persoane...

Imagini apocaliptice din Beirut! Jumătate de oraș, o ruină! 300.000 de persoane au rămas pe drumuri (VIDEO)

beirut

Urmările exploziei care a zguduit marți portul din Beirut sunt catastrofale. Numeroase clădiri au fost distruse! Până la 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă, a anunţat guvernatorul capitalei libaneze Marwan Abboud, care estimează pagubele până la cinci miliarde de dolari.

„Cred că între 250.000 și 300.000 de oameni au rămas fără adăpost”, a declarat Marwan Aboud, transmite Agerpres, care citează AFP. „Am făcut un tur în Beirut, iar pagubele se pot ridica la trei până la cinci miliarde de dolari”, a adăugat guvernatorul, anunțând totodată că aşteaptă o evaluare a experţilor şi inginerilor.

Guvernatorul a adăugat că autorităţile iau măsuri pentru a le asigura hrană, apă şi adăpost.

Nitratul de amoniu, la originea dezastrului

Preşedintele Michel Aoun a declarat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate în condiţii neconforme timp de şase ani şi asta ar sta la originea dezastrului care a ucis peste 100 de oameni și a rănit alți 4.000.

Silozul din Beirut avea o capacitate de 120.000 de tone de grâne, a declarat Ahmed Tamer, directorul portului Tripoli, al doilea oraş ca mărime din Liban. Portul Tripoli nu este echipat cu instalaţii de depozitare a grânelor, însă există posibilitatea transferării unor cantităţi de grâu către depozite situate la 2 kilometri distanţă, a adăugat el.

În momentul exploziei, în silozul din Beirut erau stocate 15.000 de tone de grâu, a declarat Ahmed Hattit, şeful sindicatului importatorilor de grâu, pentru ziarul local Al-Akhbar.

Libanul rămâne fără grâu

Principalul siloz de grâne al Libanului a fost distrus în exploziile de marţi din Beirut, împreună cu tot grâul depozitat înăuntru, ceea ce face ca Libanul să mai aibă rezerve de grâne pentru mai puţin de o lună, cu toate că alte vase cu provizii sunt pe drum, a declarat miercuri, pentru Reuters, ministrul economiei, Raoul Nehme.

Nehme a precizat că Libanul are nevoie de stocuri care să-i ajungă timp de cel puţin trei luni pentru a-şi asigura siguranţa alimentară şi că în prezent caută alte spaţii de depozitare.

author avatar
Andreea Vlad