AcasăȘTIRI EXTERNEImagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață...

Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. Căldura, ucigaşul silenţios (VIDEO)

Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare

Un decor apocaliptic a îngheţat inimile a milioane de oameni iubitori de natură. O căldură extremă a cuprins Asia, din India până în Filipine, provocând decese asociate cu insolaţia şi conducând la închiderea şcolilor.

Nici peştii din adâncimi n-au rezistat temperaturilor extreme. În Vietnam, au fost surprinse imagini cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare.

Omul a determinat schimbările climatice

Schimbările climatice induse de om vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat oamenii de ştiinţă.

Au fost temperaturi şi de 44 de grade Celsius în două oraşe din Vietnam, în luna aprilie. Această valoare este apropiată de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Vietnam: 44,2 grade Celsius, înregistrată la 7 mai 2023.

Cel mai dramatic efect al vremii extreme care a lovit Vietnamul a fost înregistrat în provincia sudică Dong Nai, unde sute de mii de peşti au murit într-un rezervor. Această mortalitate masivă a fost atribuită caniculei şi unei proaste gestionări a situaţiei.

30 de persoane au murit în Thailanda

Bangladesh şi Birmania au cunoscut, de asemenea, temperaturi ridicate în aprilie, iar insolaţia a ucis cel puţin 30 de persoane în Thailanda de la începutul anului.

Totodată, temperaturile ridicate au fost parţial responsabile pentru o explozie mortală într-un depozit de muniţie din Cambodgia.

Chiar şi Nepalul dominat de zone muntoase a fost afectat. Guvernul a emis avertismente privind riscul asupra sănătăţii publice, iar pompierii se luptă cu incendii forestiere de o amploare neobişnuită.

author avatar
Andrei Ștefan