AcasăȘTIRI EXTERNEIkea Franţa şi-a spionat angajaţii ca-n filmele cu James Bond. Scandal mare,...

Ikea Franţa şi-a spionat angajaţii ca-n filmele cu James Bond. Scandal mare, s-a implicat şi Justiţia

ikea frantaIkea Franţa şi-a spionat angajaţii ca-n filmele cu James Bond. Scandal mare, s-a implicat şi Justiţia

Scandal mare în Franţa, acolo unde Ikea ş-ar fi spionat angajaţii ca-n filmele cu James Bond.

O serie de foşti responsabili ai ei şi nişte poliţişti sunt judecaţi, începând de azi, în faţa tribunalului din Versailles.Suspecţii sunt bănuiţi că i-ar fi spionat pe unii dintre salariaţi.

Potrivit acuzaţiei, sute de persoane – printre care sindicalişti – au fost astfel spionaţi; li s-au verificat îndeaproape antecedentele judiciare dar şi traiul de viaţă.

Ancheta a dezvăluit, potrivit acuzării, un „sistem de spionare” a angajaților și candidaților la angajare, care se întinde pe întreaga țară.

Câteva sute de persoane au fost monitorizate, le-au fost examinate cazierele judiciare sau stilul lor de viață. 74 de părți civile s-au format înainte de proces, altele în ziua deschiderii procesului.

Spionajul a început în anul 2000

Faptele judecate acum se referă la perioada 2009-2012, dar acuzaţia spune că practica spionajului la Ikea a început în 2000. Uneori în proporţii gigantice, conform radio RFI.

Astfel, în noiembrie 2008, se cere verificarea unei liste de 208 persoane de la magazinul Ikea din Rouen. In inima sistemului, iniţiatorul programului de urmărire, se află un fost director însărcinat cu gestionarea riscurilor la Ikea.

El era cel care trimitea lista „persoanelor de testat” unor societăţi private de investigaţii.

Firme cărora Ikea Franţa se aloca un buget anual cuprins între 30.000 şi 600.000 de euro. Pentru a obţine anumite informaţii confidenţiale, aceste firme apelau la poliţişti fără scrupule care extrăgeau respectivele informaţii din sistemul naţional informatic al infracţiunilor. Patru dintre aceşti ex-oameni ai ordinii sunt şi ei pe banca acuzaţiilor.

Ei spun că nu au primit niciun ban în schimbul informaţiilor furnizate şi că au acţionat prin „imprudenţă„.

În centrul acestui „sistem” e Jean-François Paris, fost director de management al riscurilor la Ikea France.

 

author avatar
Andrei Ștefan
553 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger