Cauta

Îi vor sancționa americanii pe cei 4700 de “mici giganți” din China?

Un catalog fără precedent de sancțiuni s-a dovedit a fi o armă puternică în blocarea economiei ruse ca răspuns la invazia neprovocată a Ucrainei de către Vladimir Putin. Dar China nu se va alătura sancțiunilor Occidentului și le vede o capcană întinsă IMM-urilor sale, furnizori mondiali, inclusiv în Rusia.

Sancțiunile își pierd din eficiență dacă adversarul este prezent în tot lanțul global de aprovizionare. Și asta a făcut China în ultimii 30 de ani – a urcat în lanțul valoric de la șosete la roboți. Beijingul și-a intensificat eforturile de a promova întreprinderile mici și mijlocii inovatoare, sperând că unele vor deveni indispensabile companiilor multinaționale. Pariu câștigat.

Așa numita inițiativă “micii giganți” s-a perfecționat de mai bine de un deceniu și mai ales după escaladarea războiului comercial dintre SUA și China, din 2018.

Beijingul a accelerat ritmul anul trecut, oferind 10 miliarde de yuani (1,6 miliarde de dolari) subvenții și noi canale de finanțare. Noua Bursă de Valori din Beijing, lansată în noiembrie, este concepută pentru a ajuta la finanțarea IMM-urilor inovatoare.

Începând cu 2021, China a recunoscut 4.762 de mici giganți, cu 74% în producție și încă 20% în servicii de cercetare științifică și tehnologie, potrivit datelor compilate de HSBC Holdings, preluate de Bloomberg. Planifică să găsească încă 3000 în acest an.

Acești mici giganți nu seamănă deloc cu jucătorii tehnologici precum Alibaba sau Tencent, ale căror afaceri se întind de la rețelele sociale, cloud computing până la comerțul electronic. Dar sunt foarte specializați.

De exemplu, ForwardX Robotics, cu sediul la Beijing, care a strâns recent 31 de milioane de dolari dintr-o rundă de finanțare din seria C, produce roboți pentru depozite și companii de logistică.

IMM-urile care ajung la acest nivel de finanțare au planuri de dezvoltare masivă și pătrund adânc în lanțul global de aprovizionare.

O sancționare a micilor giganți va provoca o perturbare rapidă a aprovizionării. Povestea e valabilă și atunci când vine vorba de companiile conduse de oligarhii lui Putin.

Trezoreria SUA l-a pedepsit pe Alisher Usmanov, confiscându-i iahturile și avioanele private, dar i-a cruțat afacerile, dintre care multe sunt sunt inputuri importante pentru producție.

Companiile sale furnizează jumătate din fierul brichetat la cald din lume, o materie primă pentru producția de oțel. Oficialii se tem că acțiunea împotriva lui Usmanov ar putea duce la creșterea prețurilor metalelor. La urma urmei,în SUA, inflația a atins deja 7,9%, cel mai mare nivel de la embargoul petrolului OPEC din anii 1970.

În același sens, va dori Trezoreria să sancționeze o firmă chineză care este un furnizor esențial pentru companiile americane precum Apple? Greu de răspuns.

Deși în urmă cu semiconductori, companiile chineze sunt deja lideri în bateriile pentru vehicule electrice, mașini-unelte și robotică,

Beijingul caută acum un rol de mediator în războiul din Ucraina, dar urmărește și o reconfigurare – cu Moscova –a unei ordini mondiale dominate de Occident. Uriașele resurse ale Rusiei pot compensa pierderile Chinei pe relația cu UE, iar companiile chineze pot înfrunta mai departe tehnologia americană.

Ultimele stiri

  • Guvernul PSD continuă investițiile publice record și reușește să țină pe loc deficitul în mai
  • Efectele măsurilor Guvernului Ciolacu: prețurile, în continuă scădere
  • Accident grav pe DN 1, în județul Prahova: doi răniți/Mobilizare în rândul salvatorilor
  • Vremea rea a lovit din nou/ Culturi agricole acoperite de grindină, în apropiere de Huşi. Imagini cu stratul de gheață – VIDEO
  • Anunț de presă VEOLIA
  • Burduja îl amenință pe Nicușor Dan că dacă va câștiga alegerile, nu va beneficia de sprijinul PNL în Consiliul Local
  • Poza Zilei
  • Predoiu: „Migrația ilegală la frontierele României a coborât cu 73%”
  • SUA înarmează Israelul cu încă 25 de avioane
  • Horoscop 5 iunie 2024 – Bucură-te de prezența celor care iți sunt aproape
  • Exit mobile version