Punând prima piatră la temelia viitorului său complex militar, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan intenționează să-și demonstreze puterea armată și creșterea importranței țării pe scena mondială.
Purtând numele de „Crescent star” – cu referire la cele două simboluri ale drapelului, steaua și semiluna și steaua, și la forma pe care o va lua clădirea – acest sit gigantic de 12,6 milioane de metri pătrați vor reuni sub un singur acoperiș Ministerul Apărării, șeful Statului Major General, precum și cartierele generale ale forțelor terestre, aeriene și navale.
Mărimea contează
Edificul, denumit deja „Pentagonul turcesc”, va include clădiri de birouri care înconjoară o zonă mare în formă de semilună și o clădire în formă de stea care va servi drept intrare și sală de expoziții, detaliază Daily Sabah.
„Crescent Star” va fi ridicat lângă noul sediu al National Intelligence Organization (MIT), servicii secrete turce, finalizat în 2020 și poreclit „Fortăreața”. Aproape 890.000 de metri pătrați din acest „Pentagon turcesc” vor fi dedicați unui spațiu interior în care vor lucra 15.000 de persoane. Spre comparație, Pentagonul american are „doar” 620.000 m² de suprafață acoperită.
„Construim aici o structură care să ne sperie dușmanii și să ofere încredere prietenilor noștri”, a proclamat președintele turc cu ocazia acestei inaugurări. „Clădirile monumentale precum Complexul Prezidențial și proiectul Crescent Star reprezintă simboluri ale națiunii noastre și a puterii ei, în timp ce servesc scopului nostrum fundamental” , a continuat Erdogan, scrie Slate.
Maestru al punerii în scenă, șeful statului a negociat cu contractanții în direct la televizor și a obținut promisiunea de a finaliza complexul înainte de alegerile prezidențiale și legislative programate pentru iunie 2023.
Redobândirea blazonului, inclusiv în sondaje
Pentru Erdogan, anunțul este de fapt mai puțin pentru a „impresiona dușmanii” decât pentru a-și crește popularitatea, grav afectată în ultimii ani din cauza inundațiilor, incendiilor și valurilor de refugiați din Afganistan, pe fondul scăderii nivelului ded trai, estimează Nikkei Asia.
Conform ultimelor sondaje, rata de aprobare a lui Erdogan a scăzut la 38% în august, cel mai scăzut nivel din iunie 2015. Pentru a inversa tendința, rețeta președintelui turc este aceeași: construiește întotdeauna mai mult, mereu mai înalt și întotdeauna mai demăsurat.
Proiecte faraonice
În ultimii ani, liderul de la Ankara s-a angajat într-o multitudine de megaproiecte, ultimul fiind un canal gigantic de 45 km care leagă Marea Neagră de Marea Marmara. Palatul prezidențial, evocat de Erdogan, acoperă aproape 200.000 de metri pătrați în stil apreciat drept kitsch și ar fi costat mai mult de 350 de milioane de dolari.
Dar Erdoğan intenționează să-și demonstreze puterea militară și creșterea puterii Turciei pe scena mondială. Cu o zi înainte de inaugurare, el a participat la o ceremonie de intrare în serviciu a unei noi generații de drone de atac construite de compania locală de apărare Baykar, capabile să concureze cu dronele americane Reaper, iar în august a fost prezentată prima fregată fabricată în Turcia.
Patru astfel de fregate vor fi vândute Pakistanului până în 2025. Dar lui Erdogan îi vor trebui mai mult beton și mai multe drone pentru a urca în sondaje.
Nivelul de trai a scazut in Turcia nu datorita lui Erdogan ci din cauza loviturilor economice pe care Trump i le-a aplicat, ca nu i-a reușit lu Obama lovitura de stat/asasinatul asupra lui Erdogan. Nu-i zicea Trump lu Erdogan: va vom lovi economic daca nu eliberati nu știu ce pastor american ! De la 2,2 lei Lira turceasca azi e 50 de bani. Azi Turcia e mare putere militara și economica.Una fara alta nu se poate! Aviz boschetarilor care conduc azi țara noastra! În viață totul se platește, nimic nu rămîne neplatit/nepedepsit! Ai facut rău vei avea parte de rău!