AcasăȘTIRI EXTERNEIerusalim, bumerangul în flăcări din Orientul Mijlociu

Ierusalim, bumerangul în flăcări din Orientul Mijlociu

De mai bine de o săptămână asistăm la o escaladare a violențelor – ciocniri între palestinieni şi poliţişti la Ierusalim, tiruri de rachete în direcţia Israelului, lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza. Este rezultatul inevitabil al „noului Orient Mijlociu” proiectat de premierul israelian Benjamin Netanyahu și fostul președinte american Donald Trump.

O palmă pentru palestinieni, spectatori neputincioși ai unei strategii concepute fără ei și împotriva lor.

“Alinierea americană a marcat consacrarea diplomatică a peste cincizeci de ani de colonizare israeliană a Ierusalimului de Est”, notează Tribune de Geneve.

Casă cu casă, cartier cu cartier, cu expulzări ale familiilor palestiniene justificate de instanțele israeliene. În indiferență generală, chiar și atunci când ocupația proprietăților palestiniene de către coloniștii israelieni are loc sub nasul diplomaților, în cartierele în care își au  sediul multe consulate din Ierusalimul de Est.

Cu toate acestea, dacă există un domeniu în care Joe Biden nu pare să vrea să rupă cu moștenirea predecesorului său, acesta este Palestina. Președintele a avertizat că nu va pune la îndoială mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Nu pare mai grăbit să inverseze celelalte decizii pro-israeliene luate de Donald Trump.

Dornic să reușească plecarea din Afganistan și revenirea la acordul nuclear iranian, Biden a pus conflictul israeliano-palestinian sub teancul priorităților sale. Își  face iluzii, o dovedesc raidurile aeriene israeliene și rachetele lansate de mișcarea Hamas.

Ierusalimul este în flăcări, iar această escaladare mortală( a câta?)între evrei și palestinieni amintește Americii că pacea nu se va putea instala în Orientul Mijlociu atât timp cât persistă ocuparea unui popor de către altul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.012 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger