AcasăȘTIRI EXTERNEIarna și Gazprom, frisoanele Uniunii Europene

Iarna și Gazprom, frisoanele Uniunii Europene

Pe măsură ce ne îndreptăm spre iarnă, stocul de gaze naturale al continentului se ridică la 75% din nivelul pe care îl avea anul trecut – cel mai scăzut din 2013.

Șeful Gazprom a avertizat că prețurile gazelor în Europa ar putea crește și mai mult, în timp ce un grup de europarlamentari suspectează gigantul rus de manipularea pieței și cer o investigație în acest sens.

Moscova dă ora exactă pe piața gazelor

Săptămâna trecută, Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

E adevărat că energia “s-a scumpit în toată Europa”, cum tot repetă analiștii și politicienii, fără a da soluții – tot consumatorul plătește factura finală – dar la fel de bine pot recunoaște că Moscova dă ora exactă pentru UE la piața gazelor.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, aproximativ 40 din cei 700 de parlamentari europeni au informat că suspectează Gazprom că ar fi acţionat pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

„Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa”, se arată în scrisoare.

Cam târziu și-a arătat mușchii Bruxelles-ul: creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Ce-au făcut guvernele și agențiile de reglementare? În prezent, capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal.

Europa nu va putea să-și umple rezervele

“Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate, va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare. Situaţia are impact asupra preţurilor şi vedem că în Europa preţurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri”, a avertizat directorul Gazprom, influentul Alexei Miller.

UE se confruntă cu o creștere a consumului de gaz pe măsură ce economiile se recuperează din criza pandemică.

Este nevoie de mai mult gaz pentru producerea de energie electrică, în timp ce revenirea la birouri și redeschiderea sectorului de agrement crește consumul.

Foarte important, producția europeană de gaze naturale a fost într-un declin pe termen lung. Aprovizionările celor trei mari producători din regiune – Norvegia, Marea Britanie și Olanda – au scăzut în 2020 cu 75%.

Importurile nu au compensat deficitul. Europa se bazează pe aprovizionarea cu conducte din Rusia pentru mai mult de jumătate din gazul său extern.

Contractele cu Gazprom au fost concepute pentru a satisface nevoile normale ale continentului, nu pentru suplimentul necesar pentru reconstruirea stocurilor epuizate.

Pentru debutul livrărilor Nord Stream 2 este nevoie de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul. Dar un lucru este sigur: fluxurile nu vor începe așa cum era planificat pe 1 octombrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
188 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger