AcasăȘTIRI EXTERNEIarna fără gaz rusesc. Germania inaugurează al doilea terminal de GNL /...

Iarna fără gaz rusesc. Germania inaugurează al doilea terminal de GNL / „Criza economică nu s-a concretizat”

Iarna fără gaz rusesc. Germania inaugurează al doilea terminal de GNL / „Criza economică nu s-a concretizat” / Foto: Twitter

Germania a inaugurat sâmbătă cel de-al doilea terminal de gaz natural lichefiat (GNL), ca parte a eforturilor celei mai mari economii europene de a pune capăt dependenței sale de sursele energetice rusești.

 

Cancelarul Olaf Scholz a participat la ceremonia de la Lubmin, pe coasta Mării Baltice, la mai puțin de o lună după ce a inaugurat primul terminal de gaz natural lichefiat din Germania.

„Nu s-a concretizat o criză economică”

Terminalele GNL fac parte dintr-un efort de prevenire a penuriei de energie care include și reactivarea temporară a vechilor centrale nucleare.

La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, Scholz a anunțat că guvernul său a decis să construiască rapid primele terminale GNL.

De asemenea, Germania a depus eforturi pentru a-și umple instalațiile de stocare a gazelor înainte de iarnă.

„Trecem prin această iarnă (…) aprovizionarea cu gaz nu este afectată și putem să o asigurăm peste tot în Germania, contrar a ceea ce mulți s-au temut mult timp”, a declarat Scholz sâmbătă.

„Nici în Germania nu s-a concretizat o criză economică”, a adăugat el, subliniind programele de sprijin guvernamental, deciziile de securizare a aprovizionării cu energie și scăderea prețurilor la gaze pe piețele mondiale, informează Euronews.

Scholz a lăudat rapiditatea cu care au fost construite primele terminale și a declarat că o navă specială de regazeificare necesară pentru cel de-al treilea terminal german, la Brunsbüttel, pe coasta Mării Nordului, va sosi săptămâna viitoare.

author avatar
Tudor Borcea