AcasăȘTIRI EXTERNEIarna auto-distrugerii Angliei

Iarna auto-distrugerii Angliei

Aflată deja într-o criză economică severă, Marea Britanie se confruntă cu o nouă „iarnă a nemulțumirilor” – o izbucnire de greve și întreruperi de activitate în toate serviciile publice.

În afară de inconvenientele imediate pentru întreprinderi și gospodării, tulburările vor eroda și mai mult poziția țării în economia mondială.

În această lună sunt anunțate sau în curs de desfășurare greve în sectoarele feroviar, sănătate, educație,  servicii poștale și publice locale. Este cea mai gravă întrerupere a muncii din ultimii 30 de ani.

Sindicatele din sectorul public din Marea Britanie, ca și în majoritatea țărilor, se opun din reflex unor practici de lucru mai eficiente și unei productivități mai mari. Cu toate acestea, au dreptate să se plângă de faptul că, datorită inflației galopante, salariile  au scăzut recent mult mai mult în termeni reali decât câștigurile din sectorul privat.

În același timp, un conflict de muncă prelungit riscă să paralizeze economia și să-i afecteze și mai mult pe lucrători, mai ales că sindicaliștii nu își vor modera cererile salariale.

Asistentele medicale, de exemplu, solicită o creștere de 19% – suficient pentru a recupera inflația de 14%. Stresul economic cauzat de pandemie și de războiul din Ucraina era inevitabil să erodeze veniturile reale, cel puțin pentru o perioadă. Asistentele, paramediii și ambulanțierii au fost în prima linie în timpul pandemiei Covid-19 și suferă de o criză în sistemul public de sănătate NHS,  care se află de 12 ani sub o austeritate severă.

„Vrem ca guvernul să se trezească și să își dea seama cât de gravă este situația. Suntem în situația în care suntem pentru că așa au vrut politicienii”, a criticat Steve Thompson, membru al sindicatului Unite, care protestează în Coventry, în centrul Angliei.

Pentru secretarul sindicatului GMB, „este de datoria guvernului să pună capăt acestui conflict acum”. Dar „prin refuzul de a discuta cu sindicatele despre salarii, guvernul este cel care alege să permită continuarea acestui conflict”.

Marți seara, sindicatul  Royal College of Nursing, a dat guvernului un ultimatum, oferindu-i două zile pentru a găsi un acord privind salariile. În caz contrar, vor fi noi greve după Crăciun. Mai multe pichete au apărut în toată țara, miercuri dimineață. „Salvați NHS”, au scris greviștii GMB pe pancarte din Walton-on-Thames, sud-vestul Londrei.

Mișcările de protest social câștigă amploare în fața inflației și a unei crize înrăutățite a costului vieții. Relațiile sunt tensionate între greviști și guvernul conservator, care a închis ușa oricărei discuții privind salariile, considerând revendicările „inaccesibile”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.096 afisari

8 COMENTARII

  1. Așa nu ne pasă de briții ăștia zăbăloși!!! Ei să ia cu brexit, să se injecteze și să pună pe masă „slava hucraina”!

    • Crezi ca în UE sunt câinii cu covrigi în coada,am impresia ca sunt mai rău ca britanicii

  2. esenta celor graite de raducu: Sindicatele din sectorul public din Marea Britanie, ca și în majoritatea țărilor, se opun din reflex unor practici de lucru mai eficiente și unei productivități mai mari! asta-l roade rau pe tanaru jacota radu! azi ai muncit pe bani frumosi ca, deh, urmeaza sarbatorile 😀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger