AcasăȘTIRI EXTERNEIadul de la polul frigului. 1,5 milioane de hectare, înghițite de foc

Iadul de la polul frigului. 1,5 milioane de hectare, înghițite de foc

Iadul de la polul frigului. 1,5 milioane de hectare, înghițite de foc

1,5 milioane de hectare de pădure au pierit în fum în Siberia, nord-estul Rusiei, unde mercurul înregistrează temperaturi neobișnuit de calde. De câteva săptămâni, autoritățile și locuitorii au încercat să stingă incendiile, care au devenit recurente în ultimii trei ani.

Este una dintre cele mai reci regiuni din lume. Cu toate acestea, de câteva săptămâni, incendiile au devastat Siberia, pustiind suprafețe uriașe de pădure, cu pagube catastrofale asupra mediului.

Regiunea se confruntă cu temperaturi anormal de ridicate, apropiindu-se de 30 de grade, de zece ori mai mult decât în ​​mod normal.

„De o lună, nu mai vedem nimic prin fum”

În fiecare zi, locuitorii luptă în taiga cu flăcările care avansează în jurul localității Teryut, învăluind acest sat izolat din estul Siberiei într-o ceață toxică.

„De o lună, nu mai vedem nimic prin fum”, s-a plâns Varvara, o pensionară în vârstă de 63 de ani din Teryut, care spune că deja copiii au fost evacuați în timp ce focul se află la doar doi kilometri de sat, scrie Ouest-France.

„Pericol de moarte”

Incendiile forestiere extraordinare emit smog sufocant în regiunea Yakutia (Republica Saha) din Rusia, unde autoritățile au descris climatul acestei veri ca fiind cel mai uscat din ultimii 150 de ani. Și asta după cinci ani de veri fierbinți care, potrivit sătenilor, au transformat pădurile și câmpurile din jur în pulbere.

Locuitorii din capitala Iakutsk sunt îngrijorați pentru sănătatea lor. Smogul sufocant planează asupra acestui oraș cu peste 280.000 de locuitori, aceștia fiind avertizați să nu-și părăsească casele.

Multe persoane contactate de The Guardian au trimis capturi de ecran ale IQAir, o aplicație pentru calitatea aerului. Concentrația de poluanți în aerul din centrul orașului Iakutsk este atât de mare încât este însoțită de avertismentul „pericol de moarte”.

Autoritățile ruse, care desfășoară mijloace aeriene pentru a combate flăcările, se tem de o accelerare a dezghețului, care ar putea crește cantitățile de gaze cu efect de seră. Această situație fără precedent mărturisește efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, potrivit specialiștilor.

 

author avatar
Tudor Borcea
510 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger