AcasăȘTIRI EXTERNEHollande, sugestie dură: „Turcia ar trebui exclusă din NATO”

Hollande, sugestie dură: „Turcia ar trebui exclusă din NATO”

hollandeHollande, sugestie dură: „Turcia ar trebui exclusă din NATO” / foto: Forbes.com

Fostul preşedinte francez François Hollande a sugerat, miercuri, că Turcia ar trebui exclusă din Alianţa Nord-Atlantică (NATO), din cauza comportamentului agresiv al Administraţiei Recep Tayyip Erdogan faţă de ţări aliate.

„Comportamentul agresiv al Turciei ridică problema prezenţei acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică. Această problemă nu mai poate fi ignorată”, a declarat François Hollande într-un interviu acordat FranceInfo.

Președintele turc Recep Erdogan a declarat sâmbătă că omologul său francez, Emmanuel Macron, are „nevoie de tratament la nivel mental”, pentru atitudinea sa față de musulmani și islam.

„Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a greşit. Este foarte grav să îl insulţi nu doar pe preşedintele Franţei, ci un aliat. Noi nu ne amintim suficiant un lucru: Turcia şi Franţa sunt membre ale aceleiaşi alianţe, NATO. În Siria, Turcia are un comportament inacceptabil, generând conflicte care pot încuraja reapariţia organizaţiilor teroriste”, a subliniat François Hollande.

Relații tensionate între Franța și Turcia

Fostul preşedinte al Franţei a catalogat drept „inacceptabil” şi comportamentul Turciei în conflictele din Nagorno-Karabah şi din Libia. „Este vorba de politici agresive ale Turciei faţă de ţări aliate, ceea ce încurajează conflictele armate la porţile Europei. Întrebarea este, de fapt, ce caută Franţa şi Turcia în aceeaşi alianţă”, a insistat François Hollande.

Relaţiile dintre Franţa şi Turcia sunt tensionate din cauza crizelor din Siria, Libia, estul Mării Mediterane şi din Nagorno-Karabah.

Faptul că Macron a susţinut publicarea caricaturilor cu Profetul Mahomed în numele libertăţii de expresie l-a înfuriat pe Erdogan. Samuel Paty, profesor de Istorie, Geografie şi Educaţie Civică la un liceu, a fost asasinat pe 16 octombrie la periferia Parisului de un militant islamist, Abdoullakh Anzorov, împuşcat mortal ulterior de poliţie. Profesorul a fost victima atacului islamist deoarece le-ar fi arătat elevilor caricaturi cu Profetul Mahomed, pentru a le oferi un exemplu despre libertatea de exprimare. Autorităţile franceze consideră asasinatul atac islamist.

author avatar
Andreea Vlad