AcasăȘTIRI EXTERNEHegemonia militară a Israelului, strategie crucială a SUA în Orientul Mijlociu

Hegemonia militară a Israelului, strategie crucială a SUA în Orientul Mijlociu

Un beneficiar de lungă durată al ajutorului militar american, Israel și-a dezvoltat o industrie de elită a armelor și a devenit un furnizor cheie la nivel mondial.

Luna trecută, în timpul războiului de 11 zile din Fâșia Gaza, Statele Unite au aprobat o nouă vânzare de arme de 735 milioane dolari către Israel, care a inclus și rachete ghidate de precizie.

Finanțarea americană are un singur scop –  menținerea unei dominații miliare israeliene  în Orientul Mijlociu. Al Jazeera a prezentat un infografic despre industria  armamentului din Israel.

Cât cheltuie Israelul pentru armata sa?

În 2020, țara a cheltuit 22 miliarde de dolari pentru armată – aproximativ 2.508 dolari pe cap de locuitor –  și a alocat 12 la sută din totalul cheltuielilor sale guvernamentale pentru apărare,potrivit unei baze de date întocmită de SIPRI, un institut de cercetare axat pe conflicte și armament.

Israelul este un furnizor cheie la nivel mondial de armament avansat, inclusiv drone, rachete, tehnologie radar și alte sisteme. În 2020, a fost al 12-lea cel mai mare furnizor de arme, cu peste 345 milioane dolari în vânzări către 16 țări.

Cât cheltuie SUA pentru armata israeliană?

Statele Unite sunt de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar către Israel, oferind țării un total de 3,8 miliarde de dolari în 2020, ca parte a unui acord record de 38 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani semnat sub fostul președinte american Barack Obama în 2016.

Potrivit Legii Parteneriatului Strategic SUA-Israel din 2014, Washingtonul  trebuie să protejeze așa-numita „calitate militară” a Israelului, ceea ce înseamnă că Israelul ar trebui să păstreze superioritatea armamentului asupra vecinilor săi.

Legea garantează accesul Israelului la armele avansate ale SUA, iar oficialii americani se asigură că aliatul lor nu este dezavantajat militar.

În ultimele două decenii, 55% din totalul programului SUA de sprijin și finanțare a aliaților(FMF) a fost dedicat Israelului, mai mult decât toate țările și regiunile din lume, conform Security Assistance Monitor, care face parte din Centrul pentru Politică Internațională, un grup de reflecție cu sediul în Washington DC.

Spre deosebire de ceilalți beneficiari FMF, cum este Coreea de Sud, Israelului i se permite să  utilizeze fonduri de urgență în timpul unui conflict pentru a cumpăra armament de la companii locale până în 2028.

Importurile și exporturile militare ale Israelului

Israelul importă arme exclusiv din țările occidentale, 83 la sută provenind din SUA între 1950 și 2020.

Din 2015 până în 2020, principalele piețe de export militar israelian au fost India (43%), Azerbaidjan (16%), Vietnam (10%) și SUA (4%), potrivit bazei de date SIPRI. India a fost cel mai mare cumpărător de arme israeliene în 2020.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
467 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger