AcasăȘTIRI EXTERNEHarvey Weistein, condamnat din nou pentru viol și agresiuni sexuale. Ce pedeapsă...

Harvey Weistein, condamnat din nou pentru viol și agresiuni sexuale. Ce pedeapsă suplimentară riscă fostul mogul de la Hollywood

Harvey Weistein, condamnat din nou pentru viol și agresiuni sexuale. Ce pedeapsă suplimentară riscă fostul mogul de la Hollywood / Foto: printscreen

Fostul producător de la Hollywood Harvey Weinstein a fost găsit vinovat, luni, de un viol și două agresiuni sexuale, la finalul procesului său din Los Angeles, doar jumătate din acuzațiile cu care s-a confruntat.

După două săptămâni de deliberări, jurații l-au găsit vinovat pe Harvey Weinstein de toate acuzațiile aduse de prima din cele patru femei care l-au acuzat. L-au găsit nevinovat pentru cele ale unei a doua femei și nu au ajuns la un verdict cu privire la acuzațiile aduse de celelalte două.

Un „prădător” atotputernic la Hollywood

Fostul mogul al filmului, în vârstă de 70 de ani, care a produs succese premiate precum Pulp Fiction și The Artist, execută deja o pedeapsă de 23 de ani de închisoare, după ce a fost condamnat în 2020 la New York pentru infracțiuni similare.

După verdictul din Los Angeles, el riscă să mai stea până la 24 de ani în spatele gratiilor, informează Le Journal de Montreal.

Investigațiile de presă care au scos la iveală acuzațiile inițiale în 2017 au declanșat #MeToo, o mișcare globală pentru a elibera vocea femeilor cu privire la violența sexuală și de gen.

„Harvey Weinstein a distrus o parte din mine pentru totdeauna”, a reacționat luni, într-un comunicat, prima victimă, căreia jurații i-au dat dreptate în totalitate. Sub anonimat, ca și celelalte patru femei, ea speră ca el „să nu vadă niciodată în viața lui exteriorul unei celule de închisoare”.

Cele patru femei l-au acuzat în detaliu pe producător că le-a obligat să facă sex în hoteluri din Beverly Hills și Los Angeles între 2004 și 2013. O a cincea femeie a refuzat în cele din urmă să depună mărturie.

După săptămâni de audieri istovitoare, deseori întrerupte de plânsul reclamantelor, acuzarea l-a prezentat pe Weinstein ca pe un atotputernic „prădător” a cărui stăpânire la Hollywood – filmele pe care le-a produs au primit peste 330 de nominalizări la Oscar și 81 de statuete – a împiedicat mult timp victimele sale să vorbească de teama repercusiunilor asupra carierei lor.

Îmbrăcat într-un costum gri, fostul gigant al cinematografiei și-a îngropat capul în mâini în momentul în care au fost pronunțate condamnările.

În total, aproape 90 de femei, printre care Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow și Rosanna Arquette, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire, agresiune sexuală sau viol. Dar termenul de prescripție a expirat în multe dintre aceste cazuri, unele datând din 1977.

Fostul producător se confruntă, de asemenea, cu acuzații în Marea Britanie pentru agresiuni sexuale care datează din 1996.

author avatar
Tudor Borcea