AcasăȘTIRI EXTERNEHaos pe Twitter sub Elon Musk. Parlamentul European îl cheamă pe patronul...

Haos pe Twitter sub Elon Musk. Parlamentul European îl cheamă pe patronul Tesla să depună mărturie

Haos pe Twitter sub Elon Musk. Parlamentul European îl cheamă pe patronul Tesla să depună mărturie / Foto: Facebook

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a trimis o scrisoare lui Elon Musk prin care îi cere acestuia să depună mărturie în fața legislativului UE, a declarat purtătorul său de cuvânt.

 

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a trimis luni o scrisoare miliardarului din domeniul tehnologiei, cerându-i să se prezinte pentru un „schimb de opinii sincer în public” cu parlamentarii.

57,% dintre utilizatorii Twitter, în favoarea plecării lui Musk

Twitter joacă un rol central în viața democratică a Uniunii Europene și permite posibilitatea unui discurs civilizat”, a scris Metsola. „Twitter nu ar trebui să devină, fără să vrea, un catalizator al discursului instigator la ură, al interferențelor electorale și al dezinformării”.

Elon Musk, patronul producătorului de automobile electrice Tesla, printre altele, a provocat agitație și controverse de când a cumpărat rețeaua de socializare Twitter în octombrie pentru 44 de miliarde de dolari.

După ce a concediat jumătate din personalul companiei, după ce a restabilit contul fostului președinte american Donald Trump, după ce a renunțat la o politică împotriva dezinformării pe tema Covid-19, după ce a interzis – și apoi a restabilit – conturile unor jurnaliști și după ce a blocat pentru scurt timp referințele la platformele rivale pe Twitter, Musk a atras atenția factorilor de decizie politică din SUA și Europa, scrie Le Figaro.

Comisia Europeană l-a avertizat pe Elon Musk că riscă „sancțiuni” din partea UE din cauza amenințării pe care o reprezintă pentru libertatea presei. Luni, el a organizat un sondaj pe Twitter pentru a afla dacă ar trebui să rămână CEO al companiei. În total, 57,5% dintre utilizatori au spus „da” pentru plecarea sa.

 

Prețul acțiunilor Twitter s-a prăbușit cu o treime de când Musk a cumpărat platforma.

Patronul Tesla nu poate fi obligat să se prezinte

Metsola acceptase în noiembrie să îl invite pe Musk după o solicitare din partea parlamentarilor liberali, relatează Politico. Ea a scris că era „încrezătoare” că Musk va accepta invitația.

„Platformele nu pot continua să facă rabat de la politici”, a scris luni pe Twitter comisarul european Thierry Breton. „Am instruit echipele Comisiei Europene să aplice (legea UE privind conținutul, Legea privind serviciile digitale) până cel târziu la 1 septembrie 2023”.

În timp ce Europa a adoptat mai multe legi pentru a proteja confidențialitatea online a utilizatorilor și pentru a obliga platformele să ia măsuri împotriva dezinformării și a conținutului ilegal, autoritățile de reglementare sunt până acum limitate în capacitatea lor de a aborda problemele tot mai mari ale rețelei de socializare.

Președintele Parlamentului European nu are puterea de a convoca un executiv al companiei. Cu toate acestea, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a venit să depună mărturie la Bruxelles în cadrul unei audieri din 2018 care s-a dovedit dezamăgitoare. Nu este clar dacă Musk va accepta invitația.

author avatar
Tudor Borcea