AcasăȘTIRI EXTERNEHaos pe aeroporturile europene. Vacanțele de vară sunt în pericol - VIDEO

Haos pe aeroporturile europene. Vacanțele de vară sunt în pericol – VIDEO

aeroportAlertă pe aeroportul din Liverpool, din cauza unui român. Din bagajul lui curgea sânge / Ce s-a întâmplat

De la sfârșitul restricțiilor sanitare legate de pandemia Covid-19, aeroporturile europene se luptă să recruteze personal, în timp ce apelurile la greve ale mai multor companii aeriene ar putea perturba plecările în vacanță.

Aeroporturile europene, copleșite de creșterea bruscă a traficului, se așteaptă la ce este mai rău în această vară, din cauza lipsei de personal și a mai multor apeluri la grevă.

Începând din acest weekend, în Franța, Spania, Belgia, Italia și Portugalia, personalul de zbor și de la sol al companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair va intra în grevă pentru a protesta împotriva condițiilor de muncă și pentru a cere salarii mai mari.

„Zborurile vor continua chiar dacă un sindicat intră în grevă”

În Franța, „compania Ryanair nu respectă perioadele de odihnă prevăzute de codul aviației civile”, a explicat reprezentantul Sindicatului național al însoțitorilor de bord (SNPNC), Damien Mourgues. De asemenea, sindicatul său solicită o creștere salarială pentru angajații care sunt „plătiți cu salariul minim”.

Solicitări înlăturate fără menajamente de șeful Ryanair, Michael O’Leary. „Operăm 2.500 de zboruri pe zi. Cele mai multe dintre ele vor continua să fie operate, chiar dacă un sindicat «Mickey» intră în grevă în Spania sau dacă sindicatele belgiene ale personalului de cabină vor dori să facă grevă”, a asigurat el într-o conferință de presă marți, 14 iunie.

Ryanair nu este singura companie aeriană la care amenințarea unei greve planează asupra perioadei de vară. Este vorba și de transportatorul britanic low-cost EasyJet în Spania, deoarece Uniunea Sindicatelor Lucrătorilor (USO) plănuiește nouă zile de grevă în luna iulie pe aeroporturile din Barcelona, Malaga și Mallorca, scrie France 24.

Creștere bruscă a traficului

După doi ani de turbulențe legate de restricțiile sanitare cauzate de pandemia Covid-19, potrivit Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), creșterea din martie a fost de 76% față de 2021, dar traficul este în continuare cu 41% mai mic decât în 2019. Cu toate acestea, din cauza lipsei de personal, unele aeroporturi sunt deja suprasolicitate. În Olanda, aeroportul Amsterdam-Schipol se luptă de câteva săptămâni să facă față afluxului de pasageri. Se formează cozi lungi și, uneori, izbucnesc incidente violente între pasageri aflați în pragul unei crize de nervi. La Copenhaga, Edinburgh și Frankfurt, călătorii au, de asemenea, dificultăți.

La Heathrow, câteva mii de bagaje au rămas blocate de săptămâna trecută din cauza unei defecțiuni tehnice și a lipsei de personal. Problema este atât de gravă încât aeroportul din Londra a fost nevoit să ceară companiilor aeriene să anuleze 10% din zboruri. Ca un semn al dezorganizării care afectează aeroporturile, numărul bagajelor rătăcite a crescut cu 24% la nivel mondial, potrivit specialistului în transport aerian Sita.

 

Provocarea recrutării de personal

Luni, Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) a avertizat, într-o scrisoare deschisă, că „haosul cu care se confruntă industria aeronautică se va agrava pe parcursul verii, deoarece lucrătorii sunt împinși la limită”. Potrivit Eurocontrol, organizația europeană pentru siguranța navigației aeriene, se așteaptă ca traficul din această vară să ajungă până la 95% din nivelul din 2019.

În timp ce mulți angajați au ales să se recalifice în timpul crizei sanitare, aeroporturile și subcontractanții lor se confruntă cu o provocare considerabilă în ceea ce privește atragerea de noi angajați: securitate, întreținere, primirea pasagerilor, catering, există o lipsă de personal aproape peste tot. Un exemplu este Parisul, unde sunt disponibile aproape 4.000 de posturi pe aeroporturile Roissy Charles de Gaulle și Orly. Dar, între orele de lucru eșalonate și salariile mici, atragerea lucrătorilor sezonieri în aceste locuri de muncă prost plătite nu este o sarcină ușoară.

În plus, aceste recrutări necesită timp, în special din motive de securitate. Acești noi agenți trebuie să fie instruiți, dar trebuie, de asemenea, să fie supuși unor controale de rutină înainte de a li se elibera ecusonul roșu care permite accesul în zonele sensibile ale aeroporturilor.

Între timp, iulie se anunță a fi o lună foarte fierbinte pentru aeroporturile europene. După o grevă pe 9 iunie, aeroporturile din Paris au convocat o nouă grevă pe 1 iulie, cu o săptămână înainte de începerea vacanței școlare în Franța.

author avatar
Tudor Borcea
335 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger