AcasăȘTIRI EXTERNEHaos în Washington. Bomba cu ceas care amenință transportul în capitala SUA

Haos în Washington. Bomba cu ceas care amenință transportul în capitala SUA

Haos în Washington. Bomba cu ceas care amenință transportul în capitala SUA

60% din ramele de metrou din Washington au fost suspendate din cauza unei probleme de securitate.

Ținta unor critici constante, sistemul de metrou din Washington a retras brusc din circulație luni dimineață mai mult de jumătate din trenurile sale, în urma unei deraieri care ar fi putut avea consecințe dramatice.

A deraiat în apropierea cimitirului

Suzele oferite de Washington Metropolitan Area Transit Authority (WMATA), regia care a luat această decizie radicală sub presiunea biroului american responsabil cu siguranța transportului, NTSB, nu au folosit la nimic sutelor de mii de utilizatori ai acestei rețele subterane, cea mai aglomerată din SUA după cea din New York, care deservește capitala federală și suburbiile sale care se întind în statele Virginia și Maryland.

Săptămâna trecută, un vagon a deraiat, fără a face victime, dar justificând deschiderea unei anchete oficiale. Ironie a sorții, incidentul a avut loc în spropierea stației Cimitirului Arlington.

Defect de proiectare, 748 de vagoane, oprite temporar

Ancheta a făcut posibilă identificarea unui defect de proiectare la osii, care favorizează deraierile. Inspecțiile au identificat nu mai puțin de 39 de exemple ale acestui defect în acest an, chiar dacă trenurile în cauză, fabricate de compania japoneză Kawasaki, sunt cele mai recente care echipează rețeaua.

Deraierea „ar fi putut provoca un eveniment catastrofal” , a insistat Jennifer Homendy, șeful NTSB, într-o conferință de presă, luni. În total, nu mai puțin de 748 de vagoane au fost oprite temporar, în așteptarea rezultatului unei expertize suplimentare, scrie Le Figaro.

Criticat pentru întârzieri și disfuncționalități cronice, metroul din Washington este adesea citat ca un exemplu emblematic de subinvestire care afectează sectorul infrastructurii din Statele Unite. Un proiect național prioritar pentru președintele Joe Biden, care încă nu a reușit să fie adoptat.

Metroul din Washington suferise un accident grav în ianuarie 2015: o ramă a fost invadată de fum, într-un tunel din inima capitalei. O femeie a fost ucisă și peste 80 de persoane au fost rănite în această tragedie care a sfârșit prin ruinarea reputației rețelei.

author avatar
Tudor Borcea