AcasăȘTIRI EXTERNEHaos în Peru, țara este în criză majoră. 18 morți, sute de...

Haos în Peru, țara este în criză majoră. 18 morți, sute de arestări, 5.000 de turiști blocați – FOTO&VIDEO

Haos în Peru, țara este în criză majoră. 18 morți, sute de arestări, 5.000 de turiști blocați – FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Parlamentul din Peru, larg discreditat de opinia publică, a refuzat, vineri, să devanseze alegerile generale, în timp ce țara este zguduită de o gravă criză politică. Manifestațiile au fost sever reprimate, cel puțin 18 persoane au fost ucise iar 5.000 de turiști se află blocați în celebra regiune Machu Picchu.

Eșecul proiectului de lege, depus de un partid care a fost cândva în opoziția președintelui destituit Pedro Castillo la 7 decembrie, o pune pe noua președintă Dina Boluarte într-o situație dificilă și riscă să exacerbeze furia protestatarilor, două dintre principalele revendicări ale acestora fiind alegeri generale imediate și dizolvarea parlamentului.

Stare de urgență, țara este în haos

Propunerea de avansare a alegerilor din aprilie 2026 până în decembrie 2023 a primit doar 49 de voturi (87 de voturi erau necesare pentru o majoritate de 2/3 din cei 130 de deputați). Aprobarea sa ar fi redus durata mandatului deputaților. Dina Boluarte, fostul vicepreședinte care i-a succedat lui Castillo, s-a angajat să avanseze alegerile în încercarea de a opri valul de proteste.

„Următorul pas este demisia Dinei Boluarte și o tranziție democratică”, a declarat deputatul de stânga Ruth Luque, care s-a abținut de la vot, spunând că preferă un referendum privind o „adunare constituantă”. „Doamna Boluarte trebuie să demisioneze din cauza numărului de decese”, a declarat deputatul centrist Susel Paredes, care a votat pentru.

În cazul demisiei președintei, succesorul constituțional al acesteia este președintele parlamentului, José Williams. În cazul în care acesta ar demisiona, președinția ar reveni președintelui Curții Supreme, care ar trebui să organizeze noi alegeri, informează Le Point.

Președintele a convocat pentru a doua oară în mai puțin de trei zile Consiliul de Stat, din care fac parte șefii celor trei ramuri ale guvernului: executivă, legislativă și judecătorească. Manifestațiile au continuat vineri în Arequipa (sud), Huancayo (centru), Cuzco (sud-est), Ayacucho (sud) și Puno (frontiera cu Bolivia).

18 morți, sute de arestări

Pe lângă dizolvarea parlamentului și alegeri, manifestanții cer eliberarea dlui Castillo și demisia lui Boluarte. Bilanțul morților a crescut la 18, potrivit Ministerului Sănătății. Mai multe victime au fost ucise de gloanțele trase de poliție și armată. 147 de persoane au fost arestate, potrivit unui ONG pentru drepturile omului.

„Peru trebuie să se oprească și să investigheze violențele împotriva copiilor în timpul demonstrațiilor”, a cerut Comitetul ONU pentru drepturile copilului. Mai mulți minori și-au pierdut viața în timpul mitingurilor de protest.

La 7 decembrie, președintele destituit, Pedro Castillo, 53 de ani, un radical de stânga, a ordonat dizolvarea parlamentului, care, la scurt timp după aceea, a votat, cu o largă majoritate, destituirea sa din funcție pentru „incapacitate morală”. El a fost arestat în timp ce încerca să se refugieze în ambasada mexicană.

Guvernul a fost copleșit și a declarat miercuri stare de urgență în toată țara, permițând armatei să intervină. „Starea de urgență nu permite protejarea dreptului la viață”, a declarat vineri Eliana Revollar, ombudsmanul Eliana Revollar, care a deplâns „opt morți într-o singură zi (joi) de manifestații și ciocniri cu armata” în Ayacucho.

Joi, demonstranții au încercat să preia controlul aeroportului, dar au fost respinși de armată. Aproximativ 500 de persoane au fost rănite. Potrivit Ministerului Apărării, peste 300 dintre ei sunt membri ai forțelor de securitate.

Elicoptere pentru evacuarea turiștilor

Cinci aeroporturi au fost închise vineri dimineață în sudul țării, Andahuaylas, Arequipa, Puno, Ayacucho și Cuzco, capitala turistică a țării. Acesta din urmă s-a redeschis la începutul după-amiezii. Acest lucru a permis începerea evacuării turiștilor blocați, potrivit imaginilor publicate de Ministerul Apărării. Dimineața, Darwin Baca, primarul din Machu Picchu, a declarat pentru AFP că „5.000 de turiști” au rămas blocați în Cuzco.

Armata va trimite sâmbătă un elicopter pentru a asigura „patru zboruri umanitare pentru transferul turiștilor” de la Machu Picchu la Cuzco, potrivit unei surse din cadrul municipalității, care a precizat că prioritate vor avea familiile cu „copii și persoane vulnerabile”.

Aproximativ 200 de turiști, în principal nord-americani și europeni, au părăsit zona pe jos, mergând de-a lungul liniei de cale ferată până la Ollantaytambo, la 30 de kilometri distanță, unde oamenii așteptau autobuze.

Cel puțin 622 de turiști, dintre care 525 de străini, sunt blocați chiar pe sit, potrivit   municipalității din Machu Picchu. Trenul, oprit de câteva zile, este singura modalitate modernă de a ajunge la citadelă din Cuzco, fosta capitală a imperiului incaș, situată la 110 km distanță.

 

author avatar
Tudor Borcea
334 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce p ula mea cauta romanii in Peru? Lasati-i acolo sa aiba si politia peruana in ce trage!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger