AcasăȘTIRI EXTERNEREVOLUȚIE ÎN KAZAHSTAN. Update: Se trage în oameni, în Almatî- VIDEO

REVOLUȚIE ÎN KAZAHSTAN. Update: Se trage în oameni, în Almatî- VIDEO

kazahstanHAOS în Kazahstan! Guvernul cere ajutorul Rusiei

Este stare de urgență în Kazahstan, decretată de autorități după ce scumpirea gazelor a scos mii de oameni în stradă. Furia cetățenilor a atins cote maxime, aceștia luând cu asalt mai multe instituții publice.

UPDATE 16.00. Mai multe vehicule blindate au fost văzute îndreptându-se piața centrală din Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan, anunță corespondenții Reuters. De asemenea, s-au auzit focuri de armă pe măsură ce trupele se apropiau de mulțime.

Potrivit Secretariatului OTSC, paraşutiştii ruşi „au început executarea misiunii încredinţate”. De asemenea, și MAE rus precizează că menţine contacte strânse cu autorităţile kazahe pentru „coordonarea paşilor efectivi” în susţinerea armatei.

UE cere Rusiei sa respecte suveranitatea Kazahstanului

Joi, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului.

„Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

UPDATE 12.30. Forțele Aerospațiale Ruse au început transferul unui contingent de menținere a păcii în Kazahstan, țară care a decretat stare de urgență din cauza violențelor de pe străzi. „În prezent, aeronavele militare de transport VKS Rusia au transferat pe teritoriul Republicii Kazahstan forțe ruse de menținere a păcii, iar unități avansate din componența sa au început deja să îndeplinească sarcinile atribuite”, a declarat Secretariatul CSTO.

După cum se menționează, forțele de menținere a păcii din Kazahstan vor lua sub protecție instalațiile de stat și militare.

„Principalele sarcini ale Forțelor Colective de Menținere a Păcii ale OTSC vor fi protecția unor instalații importante de stat și militare, asistența forțelor de drept și ordine ale Republicii Kazahstan în stabilizarea situației și reîntoarcerea acesteia în domeniul juridic”, au spus reprezentanții CSTO, potrivit ria.ru.

Și Belarus intervine în Kazahstan. Un video postat pe Twitter arată trupele belaruse aflate în drum spre Kazahstan. Un convoi al Forțelor Speciale a fost depistat lângă aeroportul militar din Machulishchy, Minsk Dist. Soldații vor fi duși în Kazahstan cu avioanele de transport rusești de la Pskov, care au plecat deja spre Belarus.

MAE anunță ce se întâmplă cu românii din Kazahstan

Misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private, anunță Ministerul Afacerilor Externe. MAE informează și că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării, potrivit unui comunicat MAE.

Haos pe străzile din Kazahstan

Opt membri ai forțelor de securitate din Kazahstan au fost uciși în timp ce președintele Kazahstanului, Kasâm Jomart Tokaev, a încercat să potolească populația.

Tokaev a spus că a făcut apel la blocul regional de securitate condus de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), pentru a ajuta Kazahstanul să răspundă la ceea ce el a numit a fi o „amenințare teroristă”. Tokaev nu a spus ce răspuns a primit.

În schimb, Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS) al UE a reacționat și a transmis că încurajează găsirea unei soluţii paşnice şi a cerut respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Kazahstan.

Revoluție, orașul Almatî a căzut!

Demonstranți furioși, dintre care unii erau înarmați cu bastoane de cauciuc și scuturi, au incendiat pe 5 ianuarie o reședință prezidențială și sediul primăriei din cel mai mare oraș al țării, Almatî, unde protestatarii au preluat și controlul aeroportului, determinând suspendarea tuturor zborurilor.

Poliția s-a angajat în lupte cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțe de cauciuc pentru a încerca să disperseze mulțimile, dar în mare parte nu a reușit.

author avatar
Andreea Vlad
1.787 afisari

24 COMENTARII

  1. E haos pt omul de rînd. Cu alte cuvinte e haos controlat.
    În Alma-Aty armata a încercuit tot centrul cu nemulțumiți cu tot și, se pare, trage cu gloanțe.
    Media vestică tace, ceea ce dovedește, dacă mai era nevoie, că toate guvernele oricum s-ar numi, orice culoare și ideologie afișată ar avea, sînt aceași mărie cu altă pălărie.
    Știind faptul că cei ce conduc și Kazachstanul sînt în barca covid, a plandemiei, nu mi-am pus nădejdie că oamenii o să răzbească. Oamenii sînt desigur nemulțumiți dar scînteia și cîntecul după care se joacă au fost puse de cei ce conduc.
    La așa zisa revoluție din 1989 n-au ieșit nici a suta parte din cîți au ieșit în Kazachstan. Dacă cei ce-au condus atunci nu vroiau să schimbe ce-au schimbat nu se schimba nimic.
    Asta nu înseamnă că nu avem putere. Sîntem mulți, ei sînt puțini. De-nceput e de-ajuns să nu jucăm după cum ne cîntă, lucruri mărunte, și mai ales a rămâne în viață.

  2. Culmea ipocriziei… După ce au atacat demonstranții cu forța excesivă, folosind printre altele si câini, adevărați naziști in floare, animalele din UE dau lecții. SIKTIR.

    • China Rusia și India sunt un ghimpe în coasta neomarxisti lor care au dezlănțuit iadul pe pământ și cale de întoarce ei știu ca nu mai este, ca urmează sa fie judecați, lupta este foarte mare pt supremația planetara

  3. haha ce le-au copt-o amerlocii rusnacilor! faceti scandal in coasta noastra ucraineana? , ia de-aici in coasta voastra kazaha! sa vedem cum se va juca partida…

      • interesant punct de vedere, dar chinezii parca erau aliati cu rusii…interesul poarta fesul?

          • sugiuk e ocupat acum, chinezii nu aveau niciun interes sa le faca asta rusilor chiar daca kazahstanul e principalul producator de uraniu din lume, americanii in schimb da. tocmai de aceea e ocupat sugiuk si nu mai posteaza pe aici.

          • Io sunt imbecilul de Sugiuku si tot io sunt si Anonimul de la 20:24 , fac pe niznaiu sa nu se prinda fraierii .

  4. Kazahii sunt un popor din grupa popoarelor TURCICE , inruditi cu kirghizii , karapalcii si uzbecii . Majoritatea kazahilor din Kazahstanul modern apartin uneia din cele trei JUJE ( hoarda sau ” suta ” ) : 1. Varstnica . Superioara sau Marea Hoarda ( Uli Juj ) . 2. Hoarda Centrala sau de Mijloc ( Orta Juj ) . 3. Junioara . Tanara sau Mica Hoarda ( Kisi Juj ) . Sunt 13 milioane de kazahi cu minoritati in alte state ( China = 2,2 miliane ) , Rusia ( 1,3 milioane ) , Afganistan ( 45.000 ) , Turcia ( 30.000 ) , Uzbekistan si Iran ( 15.000 ) si Mongolia , alta minoritate ce si-a pastrat limba , obiceiurile si credinta . Intre triburi nu exista ostilitati , kazahii , indiferent de originile tribale , se considera o natiune .

    • si vechii bulgari aia care i-au pus in genunchi pe bizantini si au facut instructie cu toate popoarele migratoare de origine germanica

  5. Aici este mana globalistilor progresisti care vor un haos general, pt a distrage atenția de la eșecul vaccinări, subtilitatea cu, care lucrează unele ONG-uri este cunoscuta, în special cele Soroșiste

    • Comisarul.ro , astazi , 6 ianuarie 2022 , ora 16:37 : ” Primul semn / Rusia , care controleaza de facto piata GPL din Kazahstan , a majorat pretul si a diminuat livrarile „.

    • eu cred ca este mana americanilor progresisti globalisti care trag vartos cu ochiul la resursele energetice ale rusiei si ale statelor din zona ei de influenta

  6. Aici este mana progresistilor globalisti, care vor sa distragă atenția de la eșecul vaccinare și, a maglavaitu lui experimental eșuat , este cunoscuta rafinitatea și mojicia cu, care lucrează unele ONG-uri, în special cele Soroșite

  7. Nici tipenie de ONG-uri sorosiste si progresisti globalisti in Kazahstan , iar ai tras pe nas ! S-au saturat de coruptie . Punct .

    • Universul.net , astazi , 6 ianuarie 2022 : ” KAZAHSTANUL SE TREZESTE . ” PACTUL NEOFICIAL ” AL CLANULUI NAZARBAJEV A INCEPUT SA CRAPE „.

  8. Universul.net , astazi , 6 ianuarie 2022 , articol de Liviu G. Stan : ” REVOLTELE DIN KAZAHSTAN SI NOROCUL ROMANIEI „.

  9. Adevarul.ro , astazi , 6 ianuarie 2022 , ora 14:09 , articol de Ion Petrescu : ” NUME DE COD – ALGA , QAZAQSTAN ! / INAINTE KAZAHSTAN ! „.

  10. Oamenii da inteleaga de acum ca astia pt bani si putere peste tot nu au nici o limita dar trist e ca peste tot va fi ssa chiar si la astia zisi msri democratiici!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger