AcasăȘTIRI EXTERNEHamas: Sunt 10.000 de kamikaze în Israel, gata să răspundă

Hamas: Sunt 10.000 de kamikaze în Israel, gata să răspundă

Hamas: Sunt 10.000 de kamikaze în Israel, gata să răspundă/ Foto: Facebook

Șeful Hamas în Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat că organizația paramilitară islamistă palestiniană are „resurse financiare suficiente. „O mare parte provine din Iran, iar o altă parte provine de la donatori arabi și musulmani și de la oameni liberi din întreaga lume”. Sinwar a amenințat cu reluarea ostilităților cu statul evreu dacă Israel va „ataca iar moscheea Al-Aqsa”, locul unde au izbucnit violențele dintre ambele tabere, în orașul vechi al Ierusalimului

Liderul Hamas în Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat, în legătură cu reconstrucția Fâșiei Gaza, teritoriu pe care îl conduce de facto după ce și-a dat afară rivalul Fatah, cu prețul unui război fratricid în 2007, că gruparea islamistă „va facilita această sarcină tuturor și ne vom asigura că procesul este transparent și echitabil și că toată lumea să fie sigură că niciun ban (din fonduri de reconstrucție) nu ajunge la Hamas”.

„Avem resurse financiare suficiente, multe dintre acestea provin din Iran, iar o altă parte provine de la donatori arabi și musulmani și de la oameni liberi din întreaga lume care se solidarizează cu poporul nostru și cu drepturile lui”, a spus el.

Totodată, Sinwar a declarat, miercuri, 26 mai, jurnaliștilor palestinieni că luptele dintre Hamas și Israel s-ar putea relua dacă statul evreu mai atacă moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfânt al Islamului și teatrul începutului violențelor care au durat 11 zile.

„Ocupația (Israel) trebuie să știe acest lucru, Al-Aqsa are oameni care o vor apăra”, a spus Sinwar.

„Ceea ce s-a întâmplat (în cele 11 zile de ostilitate cu Israel) este doar un exercițiu față de ceea ce se va întâmpla dacă Israelul încalcă moscheea Al-Aqsa”, a spus Sinwar, care a lăudat revoltele arabilor din mai multe orașe israeliene în timpul cărora evreii, proprietățile și sinagogile lor au fost atacate în ultimele săptămâni.

„Era clar pentru serviciile noastre de informații militare că aceasta era o înșelăciune și că nu a existat nicio incursiune la sol”, a mai spus Sinwar, referindu-se la informațiile transmise de armata israeliană în timpul operațiunii Gardianul Zidurilor, potrivit cărora Israelul a trimis forțe terestre în Gaza pentru pentru a induce în eroare Hamas să-și trimtă combatanții în rețeaua de tuneluri subterane („metroul” din Gaza), bombardată apoi de IDF.

El a mai afirmat că există „10.000 de kamikaze în Israel” gata să răspundă oricărei „încălcări” israeliene în Ierusalim.

„Aș prefera să mor ca martir, ucis de un F-16”

Yahya Sinwar a estimat că că arabii israelieni „au dovedit că așa-numita «israelizare», încercarea de a-i transforma mai degrabă în cetățeni israelieni decât în ​​palestinieni și « coexistența» s-au încheiat odată pentru totdeauna”.

„Cel mai mare dar pe care mi-l poate face Israel este să mă asasineze”, a spus el. „Aș prefera să mor ca martir, ucis de un F-16 decât să mor de coronavirus sau de altă boală”.

Marți, 26 mai, la Ierusalim, secretarul american de Stat , Antony Blinken, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, a declarat că dorește să împiedice Hamas, o organizație considerată teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană, „să beneficieze” de ajutorul pentru reconstrucția Gaza.

Israelul, care a impus restricții de securitate terestre și maritime enclavei palestiniene de când gruparea islamistă a preluat controlul, acuză Hamas că deturnează ajutorul internațional în scopuri teroriste și a spus că dorește un „mecanism internațional” care să ocolească Hamas în trimiterea ajutoarelor. De unde și reacția lui Sinwar.

500 de milioane de dolari de la nașul Qatar

Qatar, un susținător loial al Hamasului și gazdă a unora dintre liderii săi, precum Ismail Haniyeh, a anunțat un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru reconstrucția Fâșiei Gaza.

„Potrivit directivelor maiestății sale, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului, statul anunță 500 de milioane de dolari (aproximativ 410 milioane de euro) ca ajutor în sprijinul reconstrucției Gaza”, a indicat ministrul de Externe din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, pe Twitter.

„Vom continua să-i sprijinim pe fraţii noştri din Palestina pentru a obţine o soluţie justă şi durabilă prin înfiinţarea unui stat independent”, a adăugat, scrie Times of Israel.

După 11 zile de conflict armat cu Israelul, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a estimat că a obținut o „victorie” după încetarea focului, armistițiu făcut sub egida Egiptului, dar principalul său succes este acela de a-și fi marginalizat și mai mult rivalii din Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmud Abbas.

În timpul conflictului care a început la10 mai, în urma focului de rachete asupra capitalei israeliene trimis de Hamas, peste 4.300 de rachete au fost lansate de Hamas și Jihadul Islamic, un alt grup terorist palestinian susținut de Iran în Gaza.

Șeful aripii politice a Hamas, Ismail Haniyeh, a considerat, de asemenea, că gruparea sa a câștigat „victoria rezistenței islamice” în ultimele ostilități cu Israel.

author avatar
Tudor Borcea