AcasăȘTIRI EXTERNEHalucinant: în câte minute se poate cumpăra o armă în Texas /...

Halucinant: în câte minute se poate cumpăra o armă în Texas / Totul este o joacă de copii – FOTO

Halucinant: în câte minute se poate cumpăra o armă în Texas / Totul este o joacă de copii - FOTO / Foto: Le Journal de Montreal/ Clara Loiseau

În doar 15 minute, un client din Texas poate decide să cumpere o armă de foc și să plece cu ea. Tot ce are nevoie este un permis de conducere valabil.

„Aici îți ia mai mult timp să cumperi o mașină decât o armă”, spune Joseph Say, un texan de 43 de ani,  în timp ce cumpără o pușcă într-un magazin din suburbia Houston, Texas, SUA.

Un minut ca să ai o armă în mână

Reporterii publicației Le Journal de Montreal au putut verifica mergând la cumpărături la două unități care oferă revolvere, pistoale, puști și alte puști de vânătoare.

Pentru a arăta cât de ușor a putut Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani, să facă rost de o armă care i-a permis să ucidă 21 de persoane, inclusiv 19 copii, Joseph Say și Sarah Zickefoose nu au ezitat să-i însoțească pe jurnaliști în această experiență suprarealistă.

Fie că a fost vorba de magazinul Bass Pro Shop sau  magazinul Academy Sporting Goods, a fost nevoie de doar un minut pentru ca ambii cumpărători să aibă o armă în mână. De fiecare dată, singura întrebare pusă este: „Ce căutați?”. „Ceva pentru apărare”, spune Say, care lucrează în domeniul securității cibernetice.

La rândul ei, Sarah Zickefoose cere o armă mică pe care să o pună în geantă. Odată ce ambii clienți confirmă că doresc să cumpere arma, ei trebuie doar să dovedească faptul că sunt texani pentru a începe procesul minim de verificare a antecedentelor.

Pentru că nu a vrut să facă o achiziție, Sarah Zickefoose nu a finalizat procesul, dorind doar să demonstreze jurnaliștilor cât de ușor este să pună mâna pe o armă.

„Aveți probleme de sănătate mintală?”

Joseph Say, la rândul său, a ales să cumpere un „Winchester Super X 12 gauge”, despre care a spus că „va răni mai mult decât va ucide, deci este mai puțin periculoasă”.

Vânzătorul i-a cerut doar să completeze un formular cu datele sale de contact, precum și să răspundă la câteva întrebări, cum ar fi: „Faceți parte dintr-o organizație teroristă?” sau „Aveți probleme de sănătate mintală?”.

Angajatul magazinului a efectuat apoi o verificare a antecedentelor lui Say prin intermediul unui program intern. Neavând infracțiuni la activ, Say a reușit să plătească pentru arma sa în doar 15 minute.

„Chiar este normal să îți ia doar 15 minute să cumperi o armă care poate ucide oameni?”, se întreabă bărbatul la ieșirea din magazin, înainte de a mărturisi că îi va da pușca și husa fratelui său.

Patru etape simple

Sarah Zickefoose, în vârstă de 22 de ani, a vrut doar să le arate jurnaliștilor cât de ușor este să faci rost de o armă. Imediat ce a ajuns la magazinul Academy Sporting Goods, tânăra a fost sfătuită ce armă ar trebui să ia. „Acesta s-ar putea să ți se potrivească pentru că este mică, și încape într-o geantă mică”.

Fără să pună întrebări, vânzătorul a acceptat imediat să i-o vândă. Singurul lucru de care Sarah Zickefoose are nevoie este un permis de conducere valabil și un cazier judiciar curat. „Dar nu vă faceți griji”, spune vânzătorul, „90% dintre oameni trec de verificarea antecendentelor”.

Practic, etapele achiziției unei arme sunt următoarele: alegerea armei, primirea ei în mână, completarea unui formular, plata la casă (după verificarea cazierului) și părăsirea magazinului cu arma în posesie

author avatar
Tudor Borcea