AcasăȘTIRI EXTERNEHaine care au zburat spre Lună. Suma cu care s-a vândut jacheta...

Haine care au zburat spre Lună. Suma cu care s-a vândut jacheta astronautului Buzz Aldrin

Haine care au zburat spre Lună. Suma cu care s-a vândut jacheta astronautului Buzz Aldrin

Jacheta purtată de astronautul american Buzz Aldrin în timpul călătoriei sale pe Lună în timpul misiunii Apollo 11, în iulie 1969, a fost vândută marți la licitație la New York pentru 2,7 milioane de dolari, a anunțat casa Sotheby’s.

Jacheta albă, pe care sunt inscripționate steagul american, logo-urile NASA și ale misiunii Apollo 11 și numele E. ALDRIN”, făcea parte dintr-o colecție personală de obiecte pe care astronautul în vârstă de 92 de ani a decis să scoată la vânzare.

„Simboluri ale unui moment istoric”

„Această piesă de îmbrăcăminte excepțional de rară a fost râvnită de mai mulți ofertanți care au licitat timp de aproape zece minute înainte de a fi vândută unui cumpărător prin telefon”, a precizat Sotheby’s într-un comunicat.

„După o analiză atentă, a părut momentul potrivit pentru a împărtăși cu lumea aceste obiecte, care pentru mulți sunt simboluri ale unui moment istoric, dar pentru mine au rămas întotdeauna amintiri personale ale unei vieți dedicate științei și explorării”, a declarat Buzz Aldrin, ultimul membru supraviețuitor al trioului de astronauți Apollo 11, la anunțarea vânzării.

În total, licitația a strâns 8,2 milioane de dolari pentru 68 de loturi vândute din 69 oferite, inclusiv 819.000 de dolari pentru un rezumat al unui plan de zbor, scrie Le Journal de Montreal.

În catalogul lotului, Buzz Aldrin a declarat că jacheta scoasă la vânzare este separată de costumul spațial pe care l-a purtat atunci când a coborât pe Lună împreună cu Neil Armstrong, dar că a purtat-o pe parcursul celor trei zile de călătorie de dus și trei zile de întoarcere pe nava spațială Apollo 11.

Costumele purtate pe Lună de Armstrong și Aldrin se află în colecția Muzeului Național al Aerului și Spațiului din Washington.

author avatar
Tudor Borcea
70 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger