AcasăȘTIRI EXTERNEGustul unei lumi fără restricții

Gustul unei lumi fără restricții

„Ce bucurie să vezi fețe fără măști”, exclamă Tom Williams. Aflat în Texas, acest medic în vârstă de 50 de ani descoperă relaxarea reglementărilor de sănătate din acest stat american dornic să întoarcă pagina pandemiei cât mai repede posibil. 

Instalat într-un bar din Houston, el este izbit de contrastul dintre atitudinea clienților și precauția încă în vigoare în micul său oraș Steilacoom, lângă Seattle, la mai mult de 2.000 de kilometri distanță. Bazându-se pe progresul vaccinării, Texas, al doilea cel mai populat stat din Statele Unite, a ridicat luna trecută obligația de a purta o mască în locuri publice și toate restricțiile de sănătate impuse până atunci instituțiilor private. De atunci, fiecare dintre acestea își stabilește în mod liber politica. În jurul meselor așezate în spatele pick-up-urilor,  localul Truck Yard întâmpină un public în aer liber care vine să se bucure de cocktailuri margarita, tacos, pizza sau burgeri. Liberi să poarte o mască sau nu, jumătate dintre clienți se despart de ea și ignoră gesturile de barieră.

“Nu ne pasă de Covid”

Printre aceștia, Chris Chambers, în vârstă de 22 de ani, recunoaște că „nu a fost foarte atent” în ultimele luni: „M-am logodit, am participat la două nunți, am fost la baruri ca acesta, dar nu am contractat Covid-19”. În Houston, numărul de cazuri noi a scăzut brusc de la începutul anului, dar nivelul acestora rămâne îngrijorător, potrivit autorităților din domeniul sănătății. O treime dintre texani au primit deja cel puțin o doză de vaccin, disponibil din 29 martie pentru toți adulții. „Începând cu luna mai, nu ne mai pasă de Covid. Cel mai important este ceea ce crezi, nu ce vrea guvernul să gândim”, spune Matthew Diaz, care urmează de la distanță cursurile de finanțare ale unei companii din New York.

Revenirea la normal

David Foreman, managerul Truck Yard, confirmă că nu a simțit nicio scădere specială a activității în ultimele luni: „Covid sau nu, când vremea este frumoasă, există clienți”. Potrivit AFP, unele unități au primit amenințări pe rețelele de socializare atunci când au decis, așa cum le permite legea, să nu mai solicite clienților să poarte o mască. Acesta nu a fost cazul nostru, explică Foreman. “Mai degrabă restaurantele au experimentat acest lucru. Aici, clientela este mult mai tânără și sătulă de restricții”. “Se simte revenirea la normalitate, este o schimbare reală”, mărturisește Morgan Mckay, solista  trupei „Don’t mess with Texas Music”, care îi încântă în fiecare seară pe clienții Truck Yard cu melodiile lui Johny Cash și Willie Nelson.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger