AcasăȘTIRI EXTERNEGripa aviară H10N3. Un prim caz de transmitere la om detectat în...

Gripa aviară H10N3. Un prim caz de transmitere la om detectat în China

Gripa aviară H10N3. Un prim caz de transmitere la om detectat în China

În timp ce lumea continuă să lupte împotriva pandemiei Covid-19, autoritățile sanitare chineze au declarat, marți, 1 iunie, că primul caz uman de gripă aviară H10N3 a fost detectat în țară.

Acest prim caz de transmitere de la animal la om a virusului gripei aviare H10N3 a fost identificat în provincia Jiangsu, situată în estul țării. Potrivit Comisiei Naționale de Sănătate din China, este vorba de un bărbat în vârstă de 41 de ani care locuiește în Zhenjiang.

El a fost internat în spital la 28 aprilie după ce a făcut febră și a dezvoltat alte simptome, potrivit sursei citate. Bărbatul era stabil și gata să fie externat din spital. Observarea medicală a contactelor sale apropiate nu a găsit alte cazuri.

H10N3 este o tulpină slab patogenă a virusului gripei aviare, iar riscul de răspândire pe scară largă este foarte scăzut, potrivit autorităților sanitare chineze.

După cum subliniază Comisia, niciun caz de transmitere la om a tulpinii H10N3 de gripă aviară nu a fost raportat anterior la nivel mondial. Dar, potrivit ei, riscul ca această transmisie să se răspândească la scară largă este foarte mic.

În mod normal virusul gripei aviare produce îmbolnăviri în rândul păsărilor. Infecția se poate transmite însă și la porci. Cazurile de îmbolnăviri la om au fost evidențiate în special la lucrătorii din fermele avicole, în urma contactului direct cu păsările bolnave. În aceste situații studiile au demonstrat că virusul a suferit anumite modificări genetice.

Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația virusului gripal de tip A, subtipurile H5 și H7. Boala care a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia și s-a răspândit în întreaga lume. Toate păsările sunt predispuse la infecție cu gripă aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele.

Pe de altă parte, China a reușit să reducă drastic numărul de noi infecții cu Covid-19 pe teritoriul său. Conform celor mai recente cifre ale Comisiei Naționale de Sănătate, țara înregistrează un total de 91.061 de cazuri și 4.636 de decese legate de coronavirus

author avatar
Tudor Borcea
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger