AcasăȘTIRI EXTERNEGrevă națională a asistenților medicali din Marea Britanie. Implicații fără precedent pentru...

Grevă națională a asistenților medicali din Marea Britanie. Implicații fără precedent pentru soarta pacienților

Grevă națională a asistenților medicali din Marea Britanie. Implicații fără precedent pentru soarta pacienților / Foto: printscreen

Royal College of Nursing, sindicatul asistenților medicali din Marea Britanie, va începe o grevă națională pentru majorarea salariilor.

Este pentru prima dată când profesia asistenților medicali se mobilizează la nivel național.

Un sistem național de sănătate puternic afectat

Peste 300.000 de membri ai Royal College of Nursing (RCN), cel mai mare sindicat al asistenților medicali din Marea Britanie, au votat pentru acțiunea de protest.

„Acțiunea noastră de grevă va fi atât pentru pacienți, cât și pentru asistenți, ei susțin inițiativa noastră”, a declarat Pat Cullen, secretarul sindicatului.  „Un număr mare de angajați – atât cei cu experiență, cât și cei mai noi – decid că nu pot vedea un viitor într-o profesie de asistent medical care nu este apreciată și nici tratată în mod echitabil”, a adăugat el.

Se așteaptă ca greva să aibă loc în următoarele săptămâni, posibil înainte de Crăciun. Sindicatul cere o creștere salarială de 5% peste rata inflației, care este în prezent de 12%.

Este probabil ca pacienții, care se confruntă deja cu liste de așteptare record, să fie afectați de întreruperi ale operațiiilor și programărilor, informează 20 Minutes. „Majoritatea serviciilor vor fi suprimate și vor fi instalate linii de pichetare în toată țara”, a declarat o sursă sindicală pentru ziarul Observer.

Un număr record de posturi de asistenți medicali sunt vacante, iar 25.000 de infirmieri din Marea Britanie au părăsit registrul Nursing and Midwifery Council (organismul care le ține evidența) în ultimele 12 luni. O analiză recentă a arătat că salariul unui asistent medical cu experiență a scăzut cu 20% în termeni reali din 2010.

Anunțul protestelor este încă o dificultate cu care se va contrunta premierul Rishi Sunak, deja într-un context de inflație, creșteri de tarife la energie și nemulțumire socială.

author avatar
Tudor Borcea