Asistentele medicale din Marea Britanie se mobilizează pentru grebă pe 15 și 20 decembrie, pentru prima dată în ultimii 106 ani, pentru a cere salarii mai mari. Unul din patru spitale a înființat bănci de alimente pentru a sprijini personalul. În Regat, inflația și protestele sunt în creștere în multe sectoare.
Asistentele medicale din Marea Britanie vor intra în grevă pe 15 și 20 decembrie, o mișcare nemaiîntâlnită în ultimii 106 ani, ilustrând gravitatea crizei sociale din această țară, cu greve în multe sectoare, care nu au mai avut loc de zeci de ani.
„Ajunge cu salariile mici”
„Asistentele medicale s-au săturat”, a declarat Pat Cullen, secretar general al sindicatului Royal College of Nurses (RCN). „Ajunge cu salariile mici, (…) ajunge să nu putem oferi pacienților îngrijirea pe care o merită”.
Personalul a votat pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, creat în urmă cu o sută șase ani. Vineri, sindicatul a anunțat două zile de acțiune pe 15 și 20 decembrie, după ce „guvernul a respins negocierile”.
Potrivit estimărilor, salariile asistentelor medicale au scăzut cu 20% din 2010, în parte din cauza crizei actuale a costului vieții, cu o inflație de peste 11%. Salariul anual al unui asistent medical debutant este de 27.000 de lire sterline brut (31.400 de euro).
Dar ministrul Sănătății, Stephen Barclay, spune că „este o perioadă dificilă pentru toată lumea” și că guvernul nu poate satisface cererile „inaccesibile” ale RCN, care „reprezintă o creștere salarială de 19,2%”, scrie Le Monde.
7 milioane de persoane așteaptă asistență medicală
Unul din patru spitale a înființat bănci de alimente pentru a sprijini personalul, potrivit NHS Providers, care reprezintă grupurile de spitale din Anglia. „Suntem epuizați. Ne-am săturat. Avem nevoie de o mărire de salariu pentru a trăi”, a declarat Ameera, o asistentă medicală de la un spital din Londra care a votat pentru grevă.
Greva are loc într-un moment în care sistemul medical britanic, NHS, care este subfinanțat de ani de zile, se află într-o criză profundă. Guvernul a anunțat o creștere de 3,3 miliarde de lire sterline a bugetului NHS pentru anul viitor și anul următor.
Potrivit Royal College of Nurses, în Anglia există 47.000 de posturi de asistent medical neocupate. Anul trecut, 25.000 de asistenți medicali sau moașe care lucrau în sectorul public au ieșit în stradă. „Salarizarea precară contribuie la deficitul de personal din Marea Britanie, afectând siguranța paciențilo””, afirmă sindicatul.
Peste 7 milioane de persoane așteaptă tratament în spitalele englezești, un nivel record. Dificultățile în înlocuirea personalului epuizat care părăsește sectorul au intensificat și mai mult o criză care va continua, deoarece inflația record și recesiunea înseamnă reduceri ale cheltuielilor publice.
Dar criza economică se adaugă deja la o serie de probleme cu care NHS, creat în 1948 și finanțat din taxe, se confruntă de ani de zile. Sistemul, care costă 190 de miliarde de lire sterline pe an (221 de miliarde de euro) și angajează 1,2 milioane de persoane numai în Anglia, a fost mult timp subfinanțat.