AcasăȘTIRI EXTERNEGrevă generală, țara este paralizată. „Nu mai suportăm costurile!” / Benzina s-a...

Grevă generală, țara este paralizată. „Nu mai suportăm costurile!” / Benzina s-a scumpit de peste 4 ori – VIDEO

Grevă generală, țara este paralizată. „Nu mai suportăm costurile!” / Benzina s-a scumpit de peste 4 ori - VIDEO / Foto: printscreen

Grecia este paralizată, miercuri, din cauza unei greve generale declanșate de sindicatele din sectorul privat și public împotriva creșterii prețurilor, fiind așteptate mitinguri la Atena.

Capitala Greciei, unde traficul este de obicei intens, părea miercuri dimineață un oraș aproape mort, deoarece transportul public (autobuze, metrou, tramvaie și trenuri interurbane, precum și taxiuri) nu mai funcționa.

„Costul ridicat al vieții este de nesuportat”

Nu existau legături maritime între continent și insulele din Marea Egee (est) și Marea Ionică (vest) din cauza participării sindicatului navigatorilor (PNO) la grevă, a doua de la începutul anului, împotriva scăderii puterii de cumpărare.

„Costul ridicat al vieții este de nesuportat”, „cerem salarii mai mari și protecție socială pentru toată lumea”, scria pe un afiș mare al Confederației Salariaților Privați GSEE, cea mai mare din țară.

GSEE a convocat un miting la orele prânzului în centrul capitalei Atena și în alte orașe din țară.

La rândul său, Sindicatul funcționarilor publici (Adedy) a afirmat într-un comunicat că „ajutorul orizontal (din partea guvernului) nu este o soluție pentru lucrători și societate după creșterea prețurilor la energie și la mărfuri”.

„Muncitorii sunt cei care plătesc costul costului ridicat al vieții”, au spus sindicaliștii Adedy, care au făcut, de asemenea, apel la mitinguri în toată țara în cursul dimineții, scrie France 24.

Guvernul a anunțat un pachet de 5,5 miliarde de euro, cu un ajutor excepțional de 250 de euro pentru persoanele cu cele mai mici venituri care își văd majorate facturile la electricitate, ajutoare pentru locuințe pentru studenți și o subvenție de urgență pentru agricultori.

Sindicatele consideră însă că acest ajutor face parte din campania „preelectorală” a partidului conservator aflat la guvernare, cu opt luni înainte de alegerile generale, invocând „situația dificilă” a gospodăriilor.

Inflația a depășit 10% în ultimele șase luni în Grecia, ajungând chiar la 12% în luna septembrie în decurs de un an. Prețul benzinei a crescut de peste patru ori (+332%).

Belgia este, de asemenea, afectată de o grevă națională miercuri, din cauza scăderii puterii de cumpărare, în timp ce în Franța se așteaptă o zi „neagră” la Paris, joi.

author avatar
Tudor Borcea
514 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger