AcasăȘTIRI EXTERNEGretei Thunberg nu-i mai plac acum nici summit-urile climatice. Ce spune activista...

Gretei Thunberg nu-i mai plac acum nici summit-urile climatice. Ce spune activista despre Elon Musk și Jeff Bezos – VIDEO

Gretei Thunberg nu-i mai plac acum nici summit-urile climatice. Ce spune activista despre Elon Musk și Jeff Bezos / Foto: Twitter

În opinia activistei de mediu Greta Thunberg, conferințele ONU privind schimbările climatice (COP) „nu sunt cu adevărat destinate schimbării sistemului” și „nu funcționează cu adevărat”.

Activista de mediu Greta Thunberg nu va fi prezentă la COP27 și nu prea îi plac mai nou aceste întâlniri. „Anul acesta, spațiul pentru societatea civilă este extrem de limitat” la cea de-a 27-a conferință ONU privind clima, a afirmat activista suedeză în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Southbank Centre din Londra, cu ocazia lansării cărții sale Big Climate Book.

Doar operațiuni de greenwashing

Pe Twitter, ea și-a exprimat deja solidaritatea cu „prizonierii de conștiință din Egipt” înainte de COP27, care se va deschide pe 6 noiembrie la Sharm el-Sheikh.

Aceste summit-uri, ultimul având loc la Glasgow, „nu sunt cu adevărat despre schimbarea sistemului”, ci despre încurajarea progreselor graduale care au devenit inutile în fața urgenței climatice”, a susținut activista în vârstă de 19 ani, al cărui discurs de duminică a încheiat Festivalul de Literatură de la Londra.

Potrivit acesteia, COP-urile au devenit mașini de „greenwashing” sau operațiuni de comunicare pentru a pretinde că fac ceva pentru climă, deși nu fac. „Așa cum sunt, COP-urile nu funcționează cu adevărat decât dacă sunt folosite ca o oportunitate de mobilizare”, a continuat tânăra, scrie Le Point.

Lansată joi, „The Big Book of Climate” include o sută de contribuții ale unor experți în domeniul climei și ale altor persoane, printre care economistul Thomas Piketty, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și scriitoarea Naomi Klein. Toate drepturile de autor vor fi donate fundației sale omonime și distribuite unor organizații caritabile de mediu.

„Avem nevoie de miliarde de activiști”

Activista spune că a vrut să scrie cartea în timpul pandemiei pentru „a educa oamenii, ceea ce este oarecum ironic, deoarece ceea ce mă preocupă pe mine sunt grevele școlare”. Tot duminică, ea a făcut apel la toată lumea să devină activist, știind că există „multe moduri diferite” de a face acest lucru.

„Vremea pașilor mici a trecut și avem nevoie de schimbări drastice” și, a spus ea, pentru a le obține de la liderii de afaceri sau de la „avem nevoie de miliarde de activiști”. Ea a reiterat că criza climatică nu este vina întregii omeniri, ci a celor mai bogați, în timp ce cei mai săraci sau cei care au fost „exploatați istoric suferă cel mai mult”.

Duminică, suedeza în vârstă de 19 ani a declarat că nu și-a imaginat niciodată că va iniția o mișcare globală: „Un lucru a dus la altul”. Ea își amintește că a inițiat un protest în fața parlamentului suedez în 2018, deoarece era „prea timidă și autistă” pentru a se alătura ONG-urilor existente. „Și a ieșit mai bine decât am crezut că va ieși!” Zâmbind, Greta spune că „i-a făcut o mare plăcere să deranjeze oamenii în asemenea măsură”, mai ales pe cei aflați la putere, „sau care au fost la putere”, cum ar fi Donald Trump, fostul președinte american care a criticat-o în numeroase ocazii.

Întrebată despre Elon Musk sau Jeff Bezos, Greta a râs și a răspuns că există cauze mai urgente decât „cheltuirea unei averi pentru a trimite rachete în spațiu”.

author avatar
Tudor Borcea