AcasăȘTIRI EXTERNEGreta Thunberg vine pe capul elitelor de la Davos / Câteva ore...

Greta Thunberg vine pe capul elitelor de la Davos / Câteva ore de arest nu i-au ajuns – VIDEO

Greta Thunberg vine pe capul elitelor de la Davos / Câteva ore de arest nu i-au ajuns - VIDEO / Foto: printscreen

Activista pentru climă Greta Thunberg se întoarce, joi, la Davos, unde, alături de alți tineri activiști, va apăra lupta împotriva combustibililor fosili și va discuta cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol.

 

„Criza climatică trebuie tratată ca o criză”. Sub acest titlu, o „conversație” va fi organizată la ora 11.15 (10.15 GMT) în marja reuniunii Forumului Economic Mondial din această săptămână în stațiunea de schi elvețiană Davos, la care suedeza participă alături de ecuadoriana Helena Gualinga din Amazonia, ugandeza Vanessa Nakate și germana Luisa Neubauer.

Vorbe frumoase: „Trebuie să ținem petrolul în pământ”

Pe ordinea de zi a discuției, la care participă și directorul general al AIE, Fatih Birol: „dacă guvernele și companiile răspund în mod adecvat la criza climatică, stadiul tranziției către o energie curată, apelurile de a opri noi investiții în combustibili fosili și ce trebuie făcut pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade”, spun organizatorii.

Greta Thunberg și celelalte trei activiste vin la Davos cu o petiție lansată săptămâna aceasta, prin care solicită multinaționalelor să înceteze exploatarea combustibililor fosili. Până miercuri seară, textul adunase peste 870.000 de semnături, informează Le Point.

„Trebuie să ținem petrolul în pământ”, a declarat Helena Gualinga la începutul acestei săptămâni într-un interviu acordat AFP. „Venim din locuri diferite ale lumii, dar avem aceeași propunere. Este un apel pentru a spune «destul este destul», destul pentru că am spus-o de multe ori, avem nevoie de acțiuni urgente”.

„Dacă nu acționați imediat, vă avertizăm că cetățenii din întreaga lume vor lua în considerare acțiuni legale pentru a vă trage la răspundere. Și vom continua să demonstrăm în număr mare în stradă”, proclamă petiția.

Nu este pentru prima dată când Greta Thunberg vine la Davos în timpul reuniunii Forumului Economic Mondial. Ediția din 2020 a fost marcată în special de ciocnirile ei cu președintele american Donald Trump. Este timpul să „intrăm în panică” deoarece „casa noastră arde”, spunea ea atunci.

Vedeta din arest

La începutul acestei săptămâni, ea a mers să susțină demonstranții care se opuneau extinderii unei mine de cărbune din vestul Germaniei. Această inițiativă i-a adus marți câteva ore de arest preventiv, potrivit unei surse din poliție, dar și susținerea la Davos a fostului vicepreședinte american și militant ecologist Al Gore, care a declarat miercuri că este „de acord” cu lupta ei.

Clima este un subiect-cheie la reuniunea de la Davos din acest an. Miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut deja ca marile companii petroliere să fie urmărite în justiție, așa cum au fost companiile producătoare de țigări, pentru că au ascuns ani de zile informații despre încălzirea globală.

author avatar
Tudor Borcea