AcasăȘTIRI EXTERNEGreta Thunberg, prietena atomului. Suedia vrea mai multe reactoare nucleare

Greta Thunberg, prietena atomului. Suedia vrea mai multe reactoare nucleare

Greta Thunberg, prietena atomului. Suedia vrea mai multe reactoare nucleare / Foto: printscreen

Suedia pregătește o lege care să permită construirea de noi reactoare nucleare pentru a stimula producția de electricitate în această țară și pentru a-și consolida securitatea energetică, a declarat miercuri premierul suedez.

 

Premierul Ulf Kristersson a făcut din dezvoltarea producției de energie nucleară un obiectiv-cheie al guvernului său de dreapta, pentru a inversa tendința de închidere a reactoarelor din ultimele două decenii.

Greta Thunberg e prietena atomului

Deși Suedia a fost până acum mai puțin afectată de turbulențele legate de aprovizionarea cu gaze naturale de la invazia rusă în Ucraina, prețurile energiei electrice sunt ridicate și volatile.

Noua lege, care nu a fost încă aprobată de parlament, ar permite construirea de noi reactoare nucleare pe alte amplasamente suplimentare din Suedia și se așteaptă să intre în vigoare în martie 2024.

Energia nucleară nu a scăpat de criticile activiștilor de mediu, catalizați de vedeta autohtonă Greta Thunberg, la ora când țările sunt divizate cu privire la abordarea crizei energetice. Totuși, Greta Thunberg a declarat anul trecut că centralele nucleare sunt preferabile celor pe cărbune, deci nu ar trebui închise.

„Avem o nevoie clară de a produce mai multă electricitate în Suedia”, a declarat Ulf Kristersson la o conferință de presă. „Ceea ce facem astăzi este să modificăm legislația pentru a permite construirea mai multor reactoare nucleare în mai multe locuri”.

Noua lege ar elimina plafonul privind numărul de reactoare din Suedia, care este limitat la zece, și ar ridica interdicția de a construi reactoare în locații noi, permițând construirea unor reactoare mai mici, opțiune considerată de mulți ca fiind cea mai rentabilă, informează Boursorama.

În plus, Stockholm ar lua în considerare achiziționarea de noi centrale nucleare din Franța, a declarat Ulf Kristersson la începutul lunii ianuarie, în timpul unei vizite la Paris.

Suedia are în prezent șase reactoare operaționale, jumătate din numărul pe care îl avea în trecut, iar închiderea temporară pentru întreținere a unora dintre acestea a contribuit la creșterea prețurilor la electricitate în ultimele luni.

author avatar
Tudor Borcea