Greta Thunberg va veni, sâmbătă, să susțină o tabără de protest anti-cărbune de la Lützerath, în Germania, aproape desființată de poliție: Sunt așteptați 8.000 de protestatari.
Poliția se așteaptă la 8.000 de participanți la o demonstrație sâmbătă împotriva extinderii unei mine de cărbune din vestul Germaniei, la care se va alătura și populara activistă suedeză Greta Thunberg.
În copaci și prin tunel
Fostul sat Lützerath, situat în bazinul Rinului, între Düsseldorf și Köln, în Germania, va dispărea pentru a permite extinderea unei imense mine de lignit în aer liber, una dintre cele mai mari din Europa, exploatată de compania energetică germană RWE.
Activiștii ocupă satul de mai bine de doi ani pentru a încerca să împiedice dispariția acestuia și extragerea combustibilului fosil folosit pentru a genera electricitate. Miercuri, poliția a început să evacueze locul.
Climate strike week 230. We are currently in Lützerath, a German village threatened to be demolished for an expansion of a coal mine. People have been resisting for years. Join us here at 12 or a local protest tomorrow to demand that #LützerathBleibt !#ClimateStrike pic.twitter.com/hGrCK6ZQew
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) January 13, 2023
Sâmbătă la prânz va avea loc o demonstrație, după un program de muzică și spectacole, potrivit organizatorilor. Sloganul mobilizării este „Opriți evacuarea! Pentru justiție climatică”. Se așteaptă ca demonstranții să vină din aproximativ 50 de orașe și din 14 landuri germane, potrivit Fridays for Future.
Pentru activista suedeză Greta Thunberg, vorbind la Köln, situația de la Lützerath este o „mare rușine” internațională pentru guvernul german. Oamenii apără locul de ani de zile, ca parte a unei mișcări pentru justiție globală, a declarat activistal, informează La Libre.
Activista vede un semn de speranță în numărul mare de participanți la acțiune, vizitând deja locul vineri după amiază.
După evacuarea satului lansată în această săptămână de sute de polițiști asistați de mașini, între 20 și 40 de militanți ocupau încă locul vineri seara, a declarat o purtătoare de cuvânt a mișcării lor. Poliția a declarat că este în curs de evacuare a activiștilor rămași care s-au urcat în copaci. În câteva zile, cea mai mare parte a sitului, care fusese transformat într-o tabără aglomerată, a fost demontată și majoritatea ocupanților au fost evacuați.
Operațiunea de evacuare a mobilizat întăriri ale poliției din toată Germania și s-a desfășurat până în prezent fără incidente notabile. Totuși 11 polițiști au fost răniți, în cazul a doi dintre ei fiind necesară întreruperea activității. Au fost formulate unele acuzații penale pentru opunere de rezistență la acțiunea poliției și deteriorarea proprietății.
Doi activiști s-au ascuns într-un tunel subteran, gata să se „lege cu lanțuri de blocuri de beton pentru a întârzia evacuarea”, potrivit unui comunicat al mișcării. „Tunelul nostru este sigur, doar o acțiune neglijentă a poliției ne poate pune în pericol aici”, a declarat unul dintre activiștii aflați înăuntru.
Apeluri la nesupunere civilă
În ultimele zile, în Germania au fost raportate diverse operațiuni de nesupunere civilă în sprijinul mișcării ecologiștilor. Vineri, la Berlin, activiști cu cagule au dat foc unor coșuri de gunoi și au zugrăvit sloganuri pe fațada birourilor Verzilor.
Formațiunea politică face parte din guvernul de coaliție al social-democratului Olaf Scholz, care este acuzat de militanți că i-a trădat prin semnarea unui compromis cu RWE, permițând distrugerea localității Lützerath, ai cărei locuitori au fost expropriați în urmă cu mai mulți ani.
Guvernul consideră că extinderea minei este necesară pentru securitatea energetică a Germaniei, pentru a compensa întreruperea livrărilor de gaz rusesc, un motiv imperios contestat de opozanți, care afirmă că există suficiente rezerve de lignit.