AcasăȘTIRI EXTERNEGreta Thunberg dă din gură. 20 de milioane de americani i-au arătat...

Greta Thunberg dă din gură. 20 de milioane de americani i-au arătat cum se face

Greta Thunberg dă din gură. 20 de milioane de americani i-au arătat cum se face

Statul New York consacră dreptul la apă curată și aer curat în constituția sa. Cei 20 de milioane de locuitori ai celui al patrulea cel mai populat stat din SUA au aprobat măsura prin referendum.

Un nou vânt de revendicări suflă printre alegători de câțiva ani. Preocupările de mediu și climat au din ce în ce mai multă greutate pe frontul electoral.

Instanțele vor avea de lucru

Această importanță se reflectă în textele ilustrate de rezultatul referendumului organizat marți, 2 noiembrie, în statul New York. „Da” a câștigat cu 60,8% din voturi exprimate (27% împotrivă, 11,7% voturi albe).

Acum este consacrat în Constituția statului New York că: „Orice persoană are dreptul la aer și apă curate și la un mediu sănătos”. Asociațiile pentru apărarea mediului salută un pas important înainte, în plin summit climatic COP26, în Scoția.

„Prea mult timp, comunitățile noastre cele mai vulnerabile au fost victimele unor niveluri ridicate de poluare a aerului și a apei”, a declarat președintele New York League of Conservation Voters, Julie Tighe.

Rămân întrebări cu privire la caracterul cu adevărat obligatoriu al acestui drept, iar susținătorii votului „nu” au scos în față un risc de „inflație” a proceselor de natură să încetinească proiectele economice.

„Instanțele vor avea de muncă pentru a determina ce înseamnă exact aceste drepturi”, a declarat pentru Peter Bauer, directorul asociației Protecting the Adirondacks, numită după marele parc din nordul statului, în timp ce a salutat la rândul lui, un „mare progres”, scrie Le Point.

Statul se întinde dincolo de megaorașul New York până la granița cu Canada și include vaste zone naturale, cum ar fi Munții Adirondack. Includerea drepturilor de mediu în textele fundamentale este acum o problemă recurentă în multe țări.

Potrivit site-ului american Ballotpedia, Pennsylvania a fost primul stat american care a inclus mediul în Constituția sa în 1971, înaintea altor cinci state (Hawaii, Illinois, Massachusetts, Montana și Rhode Island).

author avatar
Tudor Borcea
428 afisari
Zenville