AcasăȘTIRI EXTERNEGraal-ul arheologilor, descoperit în Turcia

Graal-ul arheologilor, descoperit în Turcia

Graal-ul arheologilor, descoperit în Turcia

O descoperire rară a unor statui ale Afroditei și lui Dionysos a fost făcută de arheologii turci în orașul Aizanoi, care figurează pe lista patrimoniului mondial Unesco.

Nu lipsesc superlativele care să comenteze comorile găsite în Turcia. unde orașul antic Aizanoi este plin de bijuterii arheologice, inclusiv capete de statui găsite recent.

Afrodita și Dionisos

Ele o reprezintă pe Afrodita, zeița iubirii și frumuseții, și pe Dionisos, zeul vinului, în mitologia greacă.

„În timpul lucrărilor noastre precedente, am găsit corpurile statuilor dar nu le-am găsit capetele. Se înțelege că ne-am bucurat foarte mult să găsim aceste capete de statui”, a declarat Gökhan Coşkun, coordonator de săpături şi profesor al departamentului de arheologie de la Universitatea Dumlupinar, scrie Le Point.

Conform lucrărilor arheologilor, capul Afroditei măsoară 50 cm, iar cel al lui Dyonysos 45 cm. Cercetătorii au efectuat deja săpături în trecut și această descoperire recentă pare să indice posibila prezență a altor statui.

Arheologii găsiseră deja în timpul săpăturilor anterioare fragmente din statuia zeiței grecești Higia, zeița sănătății, curățeniei și igienei. Și dacă, prin urmare, descoperirea acestor două capete sugerează prezența unui atelier de sculptură în regiune, descoperirea este, de asemenea, deosebit de valoroasă pentru că aruncă o lumină nouă asupra culturii politeiste din epoca romana.

Orașul Aizanoi, a cărui istorie datează de mai bine de 5.000 de ani, a fost înscris pe lista indicativă a Patrimoniului Mondial Unesco în 2012.

author avatar
Tudor Borcea