AcasăȘTIRI EXTERNEGoogle pierde lupta cu justiția UE. Amendă colosală pentru gigantul american

Google pierde lupta cu justiția UE. Amendă colosală pentru gigantul american

Google pierde lupta cu justiția UE. Amendă colosală pentru gigantul american

Tribunalul Uniunii Europene a respins miercuri, 10 noiembrie, un recurs formulat de Google împotriva unei amenzi de 2,42 miliarde de euro. Aceasta a fost impusă de Comisia Europeană în 2017 gigantului digital pentru practici anticoncurențiale pe piața de comparare a prețurilor.

Tribunalul General al UE, cu sediul la Luxemburg, a respins recursul gigantului american al internetului, constatând că acesta „a abuzat de poziția sa dominantă, favorizând propriul său comparator de produse față de comparatorii concurenți”. Google are, totuși, opțiunea de a contesta această decizie în instanța superioară, Curtea de Justiție a UE.

Abuz de poziție dominantă în căutarea online

Amenda aplicată de Comisia Europeană în iunie 2017 era la acea vreme o sumă record, depășită de atunci. Acest caz este unul dintre cele trei dispute majore deschise de Bruxelles împotriva gigantului american al motoarelor de căutare și care fac obiectul unor bătălii juridice de lungă durată.

Comisia, gardianul concurenței în cadrul UE, acuză Google că a abuzat de poziția sa dominantă în căutarea online pentru a-și favoriza comparatorul de prețuri Google Shopping în 13 țări europene și pentru a-i asigura o poziție hegemonică făcând concurenții săi mai puțin vizibili pentru consumatori.

Google Shopping a beneficiat de „o prezentare și o poziționare privilegiate”, în timp ce rezultatele comparatorilor concurenți au fost retrogradate în paginile cu rezultatele căutării „prin algoritmi de clasare”, a spus instanța într-un comunicat. Ancheta a fost deschisă în 2010, după plângeri depuse de rivali precum americanul TripAdvisor sau comparatorul francez Twenga.

„Nici măcar companiile din Big Tech nu pot face ce vor”

Sesizând justiția în septembrie 2017, Google a susținut că UE a „greșit în drept, în fapt și în economie”. Gigantul internetului estimează că sancțiunile împotriva acestuia au în principal efectul de a restrânge inovația, în detrimentul consumatorilor.

„Este o zi bună pentru concurența pe piețele digitale. Acest verdict transmite un semnal clar că nici măcar companiile din „Big Tech” nu pot face ce vor. Regulile sunt reguli, chiar și pentru Google”, a reacționat Markus Ferber, europarlamentar, purtător de cuvânt pentru afaceri economice al Grupului PPE (dreapta).

Cazul a fost un test major pentru comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager, care anul trecut a suferit o înfrângere răsunătoare în justiția europeană în fața Apple, ale cărei beneficii fiscale din Irlanda le-a denunțat.

Cale către noi proceduri

Potrivit experților, această decizie ar putea încuraja Bruxelles-ul să deschidă noi proceduri care vizează alte activități Google, în special în domeniul locațiilor de vacanță.

Într-un alt caz, Google a contestat la sfârșitul lunii septembrie în fața justiției europene, o amendă record de 4,3 miliarde de euro aplicată în iulie 2018 de Bruxelles cu privire la sistemul său de operare Android pentru telefoane mobile. Comisia Europeană a sancționat, de asemenea, Google cu o amendă de 1,5 miliarde de euro, în martie 2019, pentru practicile anticoncurențiale ale rețelei sale de publicitate AdSense.

În total, Comisia pretinde, așadar, grupului din Mountain View (California) aproximativ 8,2 miliarde de euro, adăugând cele trei proceduri, ceea ce o face una dintre firmele cele mai aspru sancționate de Margrethe Vestager.

Constatând încetineala investigațiilor și a căilor de atac legale, UE este în proces de elaborare a unei noi legislații pentru giganții digitali. Bruxelles a prezentat în decembrie 2020 un proiect de regulament (DSA/DMA) care prevede obligații și interdicții însoțite de sancțiuni descurajante. Textul este în prezent examinat de Parlamentul European și de statele membre.

author avatar
Tudor Borcea
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger