AcasăȘTIRI EXTERNEGoana după iluzii: o piatră a declanșat invazia căutătorilor de comori

Goana după iluzii: o piatră a declanșat invazia căutătorilor de comori

O adevărată vânătoare de comori a pornit într-un sat din Africa de Sud, țară renumită pentru rezervele sale de diamante, după ce un localnic a găsit pe câmp o piatră despre care se crede că ar putea fi valoroasă.

Peste o mie  de persoane au invadat satul  KwaHlathi, situat la 5 ore de mers cu mașina de Johannesburg: înarmați cu târnăcoape și lopeți, sapă neobosit  în căutarea a ceea ce cred a fi diamante.

Piatra descoperită în zonă seamănă, de fapt, cu o bucată de sticlă rotunjită – deci fără valoare.

Experții nu exclud că pot fi diamante autentice, chiar dacă consideră că este extrem de improbabil. Departamentul pentru Energie și Mine a declarat că va trimite o echipă de geologi în zilele următoare.

Unii oameni au început să vândă pietrele, deși nu știu cu exactitate ce sunt, prețul de pornire variind de la 7 la 20 de dolari.

Guvernul regional a cerut tuturor căutătorilor de comori să părăsească împrejmuirile din KwaHlati pentru a permite autorităților să efectueze o inspecție adecvată.

În Africa de Sud s-a descoperit în 1905 cel mai mare diamant din istorie, Cullinan, de 3.106 carate, folosit ulterior pentru bijuteriile coroanei britanice.

Țara este lider mondial în industria diamantelor, minele rămân unul dintre cele mai profitabile sectoare economice, reprezentând mai mult de 8% din PIB și aproape 500.000 de locuri de muncă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor