AcasăȘTIRI EXTERNEGNL, noua valută forte. Acord colosal pentru o alternativă la gazul rusesc

GNL, noua valută forte. Acord colosal pentru o alternativă la gazul rusesc

GNL, noua valută forte. Acord colosal pentru o alternativă la gazul rusesc/ Foto: printscreen

Qatar a anunțat sâmbătă semnarea unui contract major cu gigantul francez de petrol și gaze TotalEnergies pentru a-și spori producția de gaze naturale lichefiate (GNL).

Aceasta este o investiție majoră pentru TotalEnergies. Saad Sherida al-Kaabi, ministrul qatarez al Energiei și director general al Qatar Energy (QE), a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă comune cu Patrick Pouyanné, directorul general al TotalEnergies.

TotalEnergies va investi 1,5 miliarde de dolari

„QatarEnergy (QE) a selectat TotalEnergies ca primul său partener străin pentru dezvoltarea câmpului de gaze naturale North Field South (NFS)”, a anunțat gigantul qatarez de hidrocarburi într-un comunicat.

În urma acestui nou acord, TotalEnergies va investi 1,5 miliarde de dolari în proiectul de gaze North Field South din Qatar. Gigantul francez va deține o participație de 9,375% alături de QatarEnergy și alți parteneri internaționali, a declarat sâmbătă directorul general al grupului francez, Patrick Pouyanné.

TotalEnergies a semnat deja un acord în valoare de peste 2 miliarde de dolari cu Doha, în iunie, pentru dezvoltarea proiectului North Field East (NFE).

North Field South și North Fied East sunt extensii ale North Field, cel mai mare câmp de gaze naturale din lume, pe care țara din Golf îl împarte cu Iranul. TotalEnergies „va avea un rol strategic mai puternic” în dezvoltarea gazului în Qatar, a declarat Saad Sherida al-Kaabi, informează BFM TV.

Potrivit QE, participația TotalEnergies în proiect este de 9,375%, în timp ce Qatar a stabilit la 25% cota totală a companiilor străine. „Alți parteneri vor fi selectați într-o etapă ulterioară”, a relatat agenția de presă qatareză QNA.

North Field reprezintă aproximativ 10% din rezervele de gaze naturale cunoscute la nivel mondial, potrivit QE. Acesta se întinde sub mare până pe teritoriul iranian, unde eforturile Republicii Islamice de a-și exploata partea sa de câmp sunt îngreunate de sancțiunile internaționale.

Qatar este deja unul dintre principalii producători de GNL din lume, alături de SUA și Australia. Doha dorește să își crească producția cu peste 60%, până la 110 milioane de tone până în 2027.

Asigurarea unor alternative la gazul rusesc

Coreea de Sud, Japonia și China sunt principalii clienți, Europa opunându-se de mult timp acordurilor pe termen lung dorite de emirat. Însă, în urma războiului din Ucraina, importatorii de GNL se grăbesc să găsească alternative la gazul rusesc.

„Cu siguranță avem nevoie de noi capacități și această investiție este oportună”, a declarat sâmbătă directorul general al TotalEnergies. „Majoritatea liderilor mondiali cunosc acum importanța GNL”, a adăugat el, afirmând că țările europene trebuie să facă mai multe investiții pe termen lung și să plătească un preț posibil mai mare pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie.

Anunțul vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz începe sâmbătă un turneu în Golf, vizitând Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Saad Sherida al-Kaabi, care urmează să se întâlnească duminică cu Olaf Scholz, a refuzat să dea mai multe detalii despre negocierile în curs cu țările europene, dar a declarat că unele dintre aceste discuții sunt „într-o stare mai avansată” decât altele. El a confirmat, de asemenea, că Doha se află în negocieri cu Marea Britanie.

În iunie, gigantul energetic italian Eni a fost ales ca al doilea partener străin, după francezul TotalEnergies, pentru a dezvolta proiectul North Field East, a cărui producție ar trebui să înceapă în 2026.

author avatar
Tudor Borcea