AcasăȘTIRI EXTERNE„Global Gateway”, programul cu care UE va contracara China

„Global Gateway”, programul cu care UE va contracara China

„Global Gateway”, programul cu care UE va contracara China

„Vrem să creăm legături și nu dependențe”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană va lansa „Global Gateway” ca un program care să concureze cu inițiativa chineză „Centură și Drum” (noile „drumuri ale mătăsii), o rețeaua masivă, cu influență geopolitică, de investiții în infrastructură și transport pe care Beijingul o folosește pentru a-și lega exportatorii de piețele occidentale.

Dependența de China

„Vrem facem din Global Gateway un brand de încredere în întreaga lume”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului anual privind starea Uniunii, miercuri, 15 septembrie.

„Vom construi parteneriate Global Gateway cu țări din întreaga lume. Vrem investiții în infrastructură de calitate, conectarea bunurilor, oamenilor și serviciilor din întreaga lume”.

Ea nu s-a ferit să vorbească despre ținta sa principală – China, care e criticată de Occident pentru că își extinde influența strategică și creează dependență prin datorii prin intermediul programului ei de infrastructură și investiții de miliarde de dolari, scrie Politico.

„Trebuie să fim mai deștepți”

„Vrem să creăm legături și nu dependențe”, a declarat Ursula von der Leyen. „Suntem buni la finanțarea drumurilor. Dar nu are sens ca Europa să construiască un drum perfect între o mină de cupru deținută de China și un port deținut de China. Trebuie să devenim mai deștepți când vine vorba de acest tip de investiții”, a spus ea.

O prioritate, a adăugat ea, ar fi ca UE să discute proiectele sale de conectivitate cu Africa în timpul unui summit regional, în februarie.

Comentariile sale vin la trei luni după ce cei 27 de lideri ai UE au însărcinat echipa ei să găsească un njme și un logo pentru noul plan al UE împotriva Centurii și Drumului.

Interzicerea produselor din muncă forțată în UE

„Aș dori însă să fiu foarte clară în această privință: activitățile economice desfășurate în întreaga lume – comerțul mondial – sunt foarte bune și necesare, dar nu pot să se înfăptuiască niciodată cu prețul demnității și al libertății oamenilor”, a mai declarat șefa executivului European, evident, tot cu bătaie spre China.

„În lume sunt 25 de milioane de persoane care, sub amenințare sau presiune, desfășoară muncă forțată. Nu vom putea accepta niciodată ca aceste persoane să fie constrânse să fabrice produse și ca aceste produse să ajungă apoi să fie vândute în magazine la noi în Europa. De aceea vom propune interzicerea pe piața noastră a produselor care au fost obținute prin muncă forțată. Drepturile omului nu sunt de vânzare – indiferent de preț”.

 

author avatar
Tudor Borcea
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger