AcasăȘTIRI EXTERNEGigantul Uniper, avertismentul care îngrozește Europa! Ce se va întâmpla cu gazul...

Gigantul Uniper, avertismentul care îngrozește Europa! Ce se va întâmpla cu gazul la iarnă

uniperGigantul Uniper, avertismentul care îngrozește Europa! Ce se va întâmpla cu gazul la iarnă

Gigantul energetic german Uniper a avertizat marţi că ceea ce este mai rău urmează să vină, deoarece preocupările legate de aprovizionarea cu gaze ruseşti în Europa în toamnă şi iarnă continuă să crească preţurile, transmite CNBC.

Uniper, în calitate de cel mai mare importator de gaze german, a fost puternic afectată de livrările mult reduse prin conducte din Rusia, care au determinat creşterea preţurilor.

Criza energetică în Europa se va agrava

”Am spus acest lucru de mai multe ori în acest an şi educ şi factorii de decizie politică. Uitaţi, ceea ce este mai rău urmează să vină. Ceea ce vedem pe piaţa angro este de 20 de ori preţul pe care l-am văzut acum doi ani — de 20 de ori. De aceea cred că trebuie să avem o discuţie cu adevărat deschisă, în care toată lumea îşi asumă responsabilitatea cum să remediem asta”, a declarat CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, pentru CNBC, la Gastech 2022 din Milano.

Grupul rus Gazprom a oprit vineri, pe termen nelimitat, fluxurile de gaze către Europa printr-o conductă majoră, stârnind temeri că anumite părţi ale Europei ar putea fi forţate să raţionaleze energia pe timpul iernii.

Uniper, compania cea mai afectată de criza energetică

Guvernul german a fost de acord în iulie să salveze Uniper printr-un acord de salvare de 15 miliarde de euro, pentru a oferi companiei aflate în conflict o oarecare ajutor financiar.

Oprirea livrărilor de către Rusia prin Nord Stream 1 și creșterea ulterioară a prețurilor la gaze europene ar putea exacerba situația companiei. Acțiunile Uniper au scăzut cu 3,5% marți dimineață. Acțiunile listate la Frankfurt au scăzut cu peste 88% până în prezent.

Parteneriatul cu Gazprom este „rupt”

Anunțul Gazprom a venit la scurt timp după ce Grupul G7 a susținut un plan de propunere a unui plafon la prețul petrolului rusesc.

Gazprom a spus că oprirea s-a datorat unei scurgeri de petrol într-o turbină. Conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, era programată să se redeschidă sâmbăta trecută după trei zile de lucrări de întreținere.

De atunci, Kremlinul a acuzat parlamentarii europeni pentru oprirea furnizării de gaze prin Nord Stream 1, declarând că sancțiunile economice impuse de Occident după invadarea Ucrainei de către Rusia au împiedicat lucrările de reparații.

author avatar
Andreea Vlad