AcasăȘTIRI EXTERNEGigantul tutunului Philip Morris cumpără o firmă de inhalatoare pentru asmatici

Gigantul tutunului Philip Morris cumpără o firmă de inhalatoare pentru asmatici

Gigantul tutunului Philip Morris cumpără o firmă de inhalatoare pentru asmatici

O strategie industrială apreciată ca foarte cinică. La jumătatea lunii septembrie, gigantul mondial producător de țigări Philip Morris a stârnit numeroase critici din partea unor  organizații medicale anunțând preluarea, pentru 850 de milioane de euro, a 75% din firma britanică Vectura, specializată în dispozitive medicale de inhalare – și în special împotriva astmului.

„Vectura, o companie care proiectează produse pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a persoanelor cu boli pulmonare, este acum sub controlul Philip Morris International (PMI), o companie care vinde produse care provoacă leziuni pulmonare și provoacă patologii pe termen lung”, a declarat Kjeld Hansen, șeful European Lung Foundation, într-un comunicat oficial.

„O idee îngrijorătoare și bulversantă”

„Ideea ca cineva să obțină profit dintr-un produs care dăunează plămânilor și unul care tratează bolile pulmonare este mai mult decât îngrijorătoare. Pentru cineva care trăiește cu o astfel de patologie, această vânzare este bulversantă”.

Pentru mulți, demersul celor de la Philip Morris este surprinzător, dacă nu șocant de-a dreptul. Țigaretele rămân sursa principală de business al acestei multinaționale, care posedă mărci precum Marlboro, L&M, Chesterfield, Merit sau Benson & Hedges.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), fumatul ucide opt milioane de oameni în fiecare an, la nivel mondial iar 40% din decese sunt atribuite bolilor pulmonare.

Conștienți că tutunul, în forma sa clasică, țigareta, își trăiește ultimele decenii de glorie financiară (patronul firmei, Jacek Olczac, cerând chiar interzicerea țigărilor în zece ani) Philip Moris a lansat iQos, un dispozitiv de încălzire a tutunului și un concurent direct al țigării electronice, prezentat ca fiind mai puțin dăunător decât țigara tradițională -o afirmație pe larg contestată, scrie Slate.

„Lungs-washing” și dublu lobby

În același timp, în mijlocul unei crize existențiale sau în mijlocul unei strategii de „lungs-washing”, PMI se agită în toate direcțiile pentru a se bifurca către total altceva: compania de tutun dorește să devină o companie farmaceutică și vizează în special companiile legate de inhalarea medicamentelor.

Cu o zi înainte de anunțul preluării Vectura, PMI a anunțat că dorește, de asemenea, să preia controlul asupra Fertin Pharma, o companie farmaceutică daneză specializată și în dispozitive medicale orale, pentru 700 de milioane de euro. Cu o lună mai devreme, OtiTopic, și ea specializată în medicamente prin inhalare, a trecut sub umbrela sa.

„Beyond Nicotine”

Obiectivul acestei strategii, pe care PMI o numește „Beyond Nicotine” este de a realiza vânzări anuale de un miliard de dolari datorită acestor ramuri farmaceutice multiple, toate legate de bunăstarea plămânilor.

După cum reamintește Quarz, pentru Philip Morris International, acest miliard este „mizilic”: compania a realizat o cifră de afaceri de 76 de miliarde de dolari în 2020 grație produselor din tutun.

Harold Wimmer, șeful American Lung Association, la fel ca omologul său european, a fost mai mult decât sceptic cu privire la scopurile reale ale acestor achiziții succesive.

El și-a exprimat astfel îngrijorarea că PMI „folosește tehnologiile dezvoltate de Vectura pentru a face produsele sale din tutun mai adictive”, explicând în continuare că aceste achiziții „creează o încurcătură de conflicte de interese în sectorul medical al produselor respiratorii care ar putea eroda încrederea publicului”.

După cum adaugă Quartz, acest picior în ușa sectorului farmaceutic va oferi, de asemenea, PMI o prezență și putere în lobby-ul medical, putând jongla la două mese opuse radical și moral.

author avatar
Tudor Borcea