AcasăȘTIRI EXTERNEGigantul francez TotalEnergies, acuzat de complicitate la crime de război în Ucraina

Gigantul francez TotalEnergies, acuzat de complicitate la crime de război în Ucraina

TotalEnergiesGigantul francez TotalEnergies, acuzat de complicitate la crime de război în Ucraina

Două asociații au depus o plângere la Paris împotriva gigantului energetic francez TotalEnergies pentru complicitate la crime de război, pentru că ar fi contribuit la alimentarea avioanelor rusești care au bombardat Ucraina, potrivit rapoartelor presei franceze.

Coaliția Darwin Climax din Franța și grupul ucrainean Razom We Stand acuză grupul francez că a continuat să exploateze un zăcământ în Rusia și a permis fabricarea de combustibil utilizat de avioanele rusești angajate în conflictul din Ucraina.

TotalEnergies a fabricat combustibil pentru avioane rusești

ONG-urile spun că avioanele respective au fost folosite în special în atacul din 16 martie 2022 asupra teatrului din Mariupol, care adăpostea civili, potrivit cotidianului francez Le Monde.

Plângerea amintește că TotalEnergies a deținut până în septembrie 49% din societatea mixtă Terneftegaz, care exploatează câmpul Termokarstovoye din nordul extrem al Rusiei. Restul de 51% a fost deținut de grupul rus Novatek, în care TotalEnergies deține, de asemenea, o participație de 19,4%.

TotalEnergies a respins acuzațiile, numindu-le „revoltătoare și defăimătoare”, într-o declarație pentru Le Monde.

TotalEnergies a vândut participația sa într-un zăcământ de gaze din Rusia

O investigație din august 2022 a ONG-ului Global Witness, cu sediul la Londra, a spus că gazul din zăcământul Total Termokarstovoye a fost transportat în Rusia pentru rafinare înainte de a fi transportat ca combustibil pentru avioane către bazele forțelor aeriene ruse din apropierea Ucrainei.

Acestea au inclus baze pentru bombardierele rusești Sukhoi Su-34. „Piloții acestor avioane de război au fost acuzați de experți internaționali și de guvernul ucrainean de bombardare fără discernământ asupra zonelor civile, inclusiv de o lovitură din 3 martie asupra Cernihivului, lângă Kiev, care ar fi ucis 47 de civili”, a spus ancheta Global Witness.

În urma publicării unui raport Le Monde privind ancheta Global Witness, TotalEnergies a declarat că a vândut pe 18 iulie cota de 49% din Terneftegaz către Novatek.

author avatar
Andreea Vlad
561 afisari

1 COMENTARIU

  1. ONG niste gunoaie drogate care nui baga nimeni in seama decit in RO iar Rusia se pisa pe ei de junkys

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger