AcasăȘTIRI EXTERNEGiganții internetului, prinși între Rusia și Ucraina

Giganții internetului, prinși între Rusia și Ucraina

Între ciocan și nicovală: companiile tehnologice americane se confruntă cu alegeri dificile, între apelurile de a se opune invaziei ruse în Ucraina și posibile represalii de la Kremlin.

Rețelele sociale precum Facebook, Twitter și YouTube au o putere considerabilă datorită acoperirii lor globale, dar aceste grupuri private sunt, de asemenea, afaceri care caută profit pe care o poziție prea vocală le-ar putea submina.

Ucraina asediată a îndemnat astfel de grupuri, de la Apple la Google sau Netflix, să-și rupă legăturile cu Rusia. În același timp, serviciul Facebook a fost limitat pentru că a refuzat să se conformeze cerințelor Kremlinului.

Twitter, care a fost amendat și al cărui serviciu a fost încetinit după ordinele de la Moscova de eliminare a anumitor conținuturi, a anunțat sâmbătă că rețeaua sa este „restricționată pentru anumite persoane din Rusia”.

„Companiile occidentale au oferit rușilor un spațiu online pentru a obține informații despre atrocitățile pe care le comite guvernul lor în Ucraina”, a scris pe Twitter Alina Polyakova, președintele Centrului pentru Analiza Politicii Europene.

„Kremlinul acționează agresiv pentru a ascunde adevărul”, a adăugat ea.

Unele grupuri precum Meta sau YouTube au luat inițiative măsurate. YouTube a suspendat capacitatea presei ruse de stat de a face bani pe platformele lor.

YouTube a mai anunțat că accesul la RT (ex-Russia Today) și la alte canale rusești a fost restricționat în Ucraina, „la cererea unui guvern”.

Oficialii ucraineni au cerut ajutor din toate părțile, inclusiv CEO-ul Apple, Tim Cook, și miliardarul Elon Musk, șeful SpaceX, care lansează sateliți pe internet.

Musk a anunțat că rețeaua de internet Starlink este activată deasupra Ucrainei.

Pe parcursul crizei crescânde din Ucraina, marile nume din domeniul tehnologiei au fost criticate pentru că nu au făcut tot ce le stătea în putere pentru a înăbuși dezinformările periculoase despre invazie.

Senatorul american Mark Warner,  care a trimis și scrisori către Meta, Reddit, Telegram, TikTok și Twitter – a acuzat YouTube că încă continuă „să gestioneze conținutul de la actori de mare profil  legat public de campaniile de influență ruse”.

Grupurile tehnologice s-au autoproclamat de mult timp drept apărători ai libertății de exprimare și a valorilor democratice, dar sunt și ocărâte în Occident pentru că au câștigat miliarde de venituri din reclame de la platforme care pot avea un impact negativ asupra utilizatorilor.

Invazia vine într-un moment în care liderul rețelelor sociale Facebook a pierdut utilizatori pentru prima dată în istoria sa și a suferit o scădere istorică a valorii bursiere.

Dar, având în vedere gravitatea invaziei Ucrainei, experții își exprimă sprijinul pentru o poziție de principiu din partea giganților tehnologici americani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger