AcasăȘTIRI EXTERNEGiganții Big Tech, între condamnarea talibanilor și Noua Ordine Mondială

Giganții Big Tech, între condamnarea talibanilor și Noua Ordine Mondială

Omenirea face pași în direcția acceptării talibanilor și a guvernului lor instalat la Kabul. Planurile puse la cale de Noua Ordine Mondială par a merge spre o legitimare a noii puteri afgane, vezi declarațiile făcute în acest sens de numeroși lideri politici. Pornind de aici, se naște întrebarea cum vor reacționa companiile de social media? Big Tech a impus o interdicție grupărilor conduse de mujahedini, considerându-le teroriste, însă situația e pe cale să se schimbe și, în curând, lumea s-a putea așeza la masa dialogului cu liderii de azi ai  Afganistanului.

Cumva, alde Facebook, Twitter și YouTube au ajuns într-o situație cel puțin delicată, ca să nu zicem periculoasă. Acel grup considerat cândva insurgent în prezent guvernează o țară întreagă și percepția asupra sa este, în mod evident, alta.

Social media, platforme de guvernare

Azi, politicienii folosesc social media ca mijloc de comunicare și mobilizare a sprijinului electoral. Și nu doar conturile personale ale lor depind de platforme precum Facebook, Twitter și YouTube, ci și conturile oficiale ale agențiilor guvernamentale și/ sau de infrastructură. Imediat ce talibanii vor fi recunoscuți la nivel internațional, toate aceste companii vor trebui să dea niște răspunsuri. Vor continua să-i trateze pe talibani ca fiind o organizație periculoasă sau le va oferi șansa de a-și conduce țara și prin intermediul social media?

Talibanii au fost interziși pe platformele de socializare deoarece, în mare parte, ceea  ce postau ei era conținut referitor la atacurile asupra soldaților americani staționați în Afganistan. Acum, însă, au nevoie de social media pentru a guverna: furnizarea de servicii pentru cetățeni folosind grupuri de WhatsApp și Twitter pentru a face în limba engleză declarații de presă.

Pentru cine încă nu știe, talibanii sunt o facțiune fundamentalistă a miliției islamiste, care a controlat Afganistanul din 1996 până în 2001, anul invaziei americane. Sunt cunoscuți drept o forță de guvernare brutală, care a impus Legea Sharia pentru toți – femeile acuzate de adulter sunt erau ucise cu pietre, hoților li se tăiau mâinile, iar fetele nu aveau dreptul la educație școlară.

Mark Zuckerberg, categoric. Twitter a ridicat interdicțiile

De o săptămână, după ce SUA și-au redus prezența militară și încep să se retragă, talibanii au preluat rapid puterea în Afganistan și asta fără ca, în unele zone, să tragă măcar un singur glonț. Talibanii spun că s-au schimbat și promit o abordare mai pașnică în guvernarea ce va urma.

Până în prezent, Facebook și YouTube au anunțat că talibanii rămân interziși pe platformele lor, conform politicilor de sancțiuni în vigoare din SUA. Twitter, în schimb, le-a ridicat interdicția, dar susține că va elimina rând pe rând orice conținut violent postat. Într-un final, notează presa din State, mai multe companii de social media vor începe să-și relaxeze regulile cu privire la talibani, asta mai ales dacă grupul câștigă legitimitate în comunitatea internațională.

Până atunci, Facebook, Twitter și YouTube vor căuta să vadă câtă recunoaștere politică primesc talibanii în afara Afganistanului, de la organizații precum ONU și NATO, precum și de la lideri mondiali precum SUA, Germania, Franța și Marea Britanie. Între timp, China și Rusia au dat de înțeles că sunt pregătite să dialogheze cu regimul taliban, ca un prim semnal despre ce va urma.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.674 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger