AcasăȘTIRI EXTERNE„Ghostwriter”, fabrica de fake news a Rusiei împotriva NATO. Cum acționează hackerii...

„Ghostwriter”, fabrica de fake news a Rusiei împotriva NATO. Cum acționează hackerii coordonați de Moscova

Conform unui raport realizat de compania Mandiant, specializată în securitate cibernetică se arată că Rusia desfășoară prin intermediul unor hackeri „apropiați intereselor de securitate ale Moscovei”, o amplă campanie de discreditare a NATO.

Prin această campanie se urmărește plantarea de știri false în site-urile unor publicații din țări precum Polonia sau Lituania.

Ce este „Ghostwriter”

Campania, intitulată „Ghostwriter” presupune obținerea accesului, de către hackeri, la sistemele de editare (DMS – Document Management System) ale site-urile de știri.

Astfel, hackerii șterg știrile originale, deja publicate, și le înlocuiesc, în schimb, cu știri false menite a submina încrederea în Alianța Nord-Atlantică.

În luna mai a acestui an, de pildă, mai multe site-uri de știri din Polonia au fost atacate de hackeri care au publicat știri în care erau inserate citate false ale comandantului forțelor SUA din Europa în care acesta lua în derâdere capacitatea de luptă a armatei poloneze.

De asemenea, site-urile de știri din Lituania au fost ținta unor atacuri similare la începutul anului, când au fost publicate mai multe știri false conform cărora primul caz de COVID-19 ar fi fost adus în statele baltice de către un ofițer american.

O altă stire extreme de periculoasă a fost introdusă, tot în Lituania, în care se spunea că mai mulți militari germani ar fi profanat un cimitir evreiesc.

Specialiștii Mandiant apreciază că au destule dovezi care să conducă la concluzia că respectivii hackeri „sunt apropiați intereselor de securitate ale Rusiei”.

O altă metodă folosită de hackeri este cea a spargerii serverelor de email sau a site-urilor unor instituții și transmiterea de e-mailuri cu informații false.

Astfel, în luna aprilie, pe site-ul Academiei Militare din Polonia a fost publicată o scrisoare falsă în care comandantul acestei instituții îndemna trupele poloneze să se opună „ocupației” americane și să refuze participarea la exercițiul NATO Defender Europe 20

România atacată de fake mews

NATO a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect, dar a transmis că este la curent cu faptul că împotriva sa se derulează o agresivă campanie de dezinformare.

Nici România nu a fost ocolită de „epidemia de fake news” venită dinspre Rusia.

Comisia Europeană identificase, cu acest prilej, prin intermediul unui site specializat în depistarea ştirilor false, nu mai puţin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei, potrivit digi24.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
225 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ma sa stiti ca am citit si eu ceva da nu mai stiu. Ceva cu Deveselu ca ataca Rusia ceva parca era . Uite ca de 10 ani frumusel nu a atacat nimenia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger