AcasăȘTIRI EXTERNEGhiftuiți sau lihniți: aproape jumătate din populația lumii mănâncă nesănătos

Ghiftuiți sau lihniți: aproape jumătate din populația lumii mănâncă nesănătos

Aproape jumătate din populaţia globală suferă de o formă de malnutriţie, precum obezitatea și subnutriția, cu urmări nefaste pentru sănătate, cât și pentru planetă, avertizează Global nutrition report (GNR).

Acest raport anual, ale cărui date provin de la organizaţii ca ONU, FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi Fondul ONU pentru copii UNICEF, prezintă o situație alarmantă: astăzi, 48% dintre oameni mănâncă ori prea mult, ori prea puţin.

În ritmul actual, lumea nu va îndeplini opt dintre cele nouă obiective nutriționale stabilite de OMS pentru 2025. Acestea includ reducerea emacierii copiilor (atunci când sunt prea slabi în raport cu înălțimea lor), întârzierilor de creştere (când sunt prea scunzi pentru vârsta lor), precum şi obezitatății în rândul adulţilor.

Raportul estimează că aproape 150 de milioane de copii sub cinci ani suferă de întârzieri de creştere, peste 45 de milioane sunt emaciaţi şi alţi aproape 40 de milioane sunt supraponderali.

În acelaşi timp, peste 40% dintre bărbaţi și femei (2,2 miliarde de oameni) sunt supraponderali sau obezi.

„Decesele evitabile survenite ca urmare unei alimentaţii inadecvate au crescut cu 15% din 2010,  reprezentând astăzi un sfert din totalul înregistrat în rândul adulţilor”, a declarat pentru AFP preşedinta grupului de experţi independenţi ai GNR, Renata Micha.

„Rezultatele pe plan mondial arată că alimentaţia noastră nu s-a îmbunătăţit pe parcursul ultimilor zece ani şi constituie în acest moment o ameninţare majoră pentru sănătatea oamenilor şi pentru planetă”, a adăugat ea.

Oamenii nu consumă cantităţile recomandate de alimente benefice pentru sănătate cum sunt fructele şi legumele. Nu este surprinzător că țările cu venituri mici au cel mai mic aport al acestor alimente.

În schimb, în statele dezvoltate se consumă în cea mai mare măsură alimente cu efecte nocive asupra sănătăţii cum sunt carnea roşie, produsele lactate şi băuturile îndulcite şi tot în aceste ţări se înregistrează şi cel mai mare număr de persoane supraponderale.

Pe de altă parte, pandemia Covid-19 a împins încă 155 de milioane de oameni în sărăcie extremă și a perturbat sistemele alimentare și lanțurile de aprovizionare.

GNR a mai estimat că cererea alimentară globală a generat circa 35% din emisiile de gaz cu efect de seră, în 2018. „Alimentele de origine animală au în general o amprentă ecologică per produs mai ridicată decât alimentele de origine vegetală”, se menţionează în raport.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger